default-logo

Naleśniki kefirowe

Na śniadanie, na słodki obiad, na kolację czy na deser to idealne, lekkie i pożywne naleśniki. 

Z czym je podacie to już sprawa indywidualna, u mnie kiszona w miodzie cytryna.

Było pyszne śniadanie u mnie na dobry początek dnia.

Naleśniki na kefirze.

Naleśniki kefirowe

Naleśniki kefirowe

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 160 g mąki pszennej T 650
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju

Do podania:

  • kiszone w miodzie cytryny
  • miód lipowy

Naleśniki kefirowe

Przygotowanie naleśników:

  • Wymieszałam w misce kefir z jajami, potem dodałam ksylitol i sól i ponownie wymieszałam.
  • Mąkę przesiałam i dodałam do kefiru, wymieszałam ponownie.
  • Sodę wymieszałam z wodą i wlałam do masy kefirowej razem z olejem, przemieszałam i odstawiłam na 10 minut.
  • Potem smażyłam naleśniki na patelni bez tłuszczu.

Naleśniki kefirowe

  • Podałam z kiszonymi w miodzie cytrynami i miodem lipowym.

Naleśniki kefirowe

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Naleśniki kefirowe
Żółciak siarkowy
About the Author

Leave a Reply

*