Mawiają że w prostocie siła i tak jest tym razem.
Cztery składniki, zero wyrabiania, rośnie sam i sam potem znika 😉
Idealny z masłem i czosnkiem, idealny z pastą jajeczną, idealny z miodem.
Zapraszam do wypiekania.
Prosty chleb żytni.
Składniki: foremka 26 x 12 cm
- 500 g mąki żytniej T 720
- 450 ml wody
- 100 g zakwasu żytniego
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie chleba:
- Wymieszałam zakwas z wodą i solą a potem dodałam mąkę, ponownie wymieszałam do połączenia składników.
- Foremkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto.
- Nakryłam folią spożywczą i odstawiłam na 12 godzin do wyrastania na blacie kuchennym.
- U mnie chleb rósł całą noc.
- Powinien wyrosnąć do brzegów foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 55 – 60 minut.
- Upieczony studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Jezioro Kikolskie woj. kujawsko – pomorskie |