default-logo

Muffiny jajeczne z papryką, cukinią i szpinakiem

Muffiny jajeczne z papryką, cukinią i szpinakiem Muffiny jajeczne to świetny sposób na jednoczesne przygotowanie wielu porcji pysznego mini „omletu”. Kilka dni temu podawałam podobny przepis na muffiny jajeczne z cukinią i jarmużem, ale takie muffiny można oczywiście zrobić choćby z samą szynką i serem 🙂 Tutaj sam pomysł zasługuje na uwagę, chodzi o wygodę i prostotę przygotowania oraz pewność i powtarzalność dobrego rezultatu. Do zrobienia pieczonych muffinów-omletów potrzebne będą tylko jajka i ulubione dodatki jakie dajemy do omletu. Dzisiejsza propozycja to czerwona papryka, szpinak oraz cukinia. Dodatek sera koziego pogłębia smak i dodaje charakteru. Jeśli go nie lubicie wykorzystajcie fetę. Dodatek rzeżucha sprawi, że muffiny będą miały bardziej wielkanocny charakter. 0

75 4.43

Muffiny jajeczne z papryką, cukinią i szpinakiem

  • Omlety
  • Jajka na śniadanie
  • Śniadania bez chleba
  • Lekkie kolacje
  • Jajka
  • Cukinia
  • Papryka
  • Szpinak
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
  • Wielkanoc
ser kozi
rzeżucha

Składniki

4 sztuki
  • szklanka liści szpinaku
  • 1/4 cukinii
  • 30 g sera koziego (użyłam pleśniowego) lub fety
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • 1/2 ząbka czosnku, startego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (lub 2 łyżki rzeżuchy)

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szpinak umyć i osuszyć, posiekać. Cukinię oraz ser kozi zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w małą kosteczkę.
  • W misce roztrzepać jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodać szpinak, cukinię, ser kozi oraz paprykę, wymieszać widelcem.
  • Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) natłuścić oliwą lub masłem, napełnić masą, piec przez 15 minut. Można też użyć silikonowych foremek bez natłuszczania.
  • Muffiny jajeczne z papryką
About the Author

Leave a Reply

*