default-logo

Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i serem

Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i serem Błyskawiczne do przygotowania jajeczne muffiny (lub jak kto woli omlety), które można jeść na ciepło lub na zimno. Zdrowa i pożywna przekąska, sprawdzi się np. na weekendowe śniadanie, świetne także do zabrania do pracy. Proste składniki i szybkie przygotowanie. Trzeba tylko chwilkę podgotować brokuła, połączyć z jajkami, szynką i serem i upiec w piekarniku. Muffiny ze zdjęcia są z szynką suszoną (parmeńską) ale można użyć dowolnej. W wersji wegetariańskiej zamiast szynki można użyć np. suszonych pomidorów. 0

68 4.56

Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i serem

  • Omlety
  • Jajka na śniadanie
  • Śniadania bez chleba
  • Jajka
  • Brokuły
  • Przepisy fit
  • Bezglutenowe
  • Wielkanoc
szynka parmeńska

Składniki

6 sztuk
  • 1/2 brokuła (ok. 300 g)
  • 3 jajka
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie – szczypta płatków chili
  • 4 plasterki szynki (np. zwykłej lub suszonej)
  • 50 g sera żółtego startego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

  • Na gotującą wodę włożyć połówkę brokuła (różyczkami ku górze). Gotować przez ok. 3 minuty, wyjąć i pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • W misce roztrzepać jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz opcjonalnie płatkami chili.
  • Dodać brokuły, pokrojoną w kosteczkę szynkę, starty ser oraz szczypiorek. Składniki wymieszać łyżką.
  • 6 żaroodpornych kokilkek (lub 6 wgłębień w formie do muffinów lub 6 foremek silikonowych) natłuścić oliwą lub masłem, napełnić masą i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut.
  • Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i serem Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i serem
  • Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i serem Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i serem
About the Author

Leave a Reply

*