default-logo

Kukurydziane naleśniki

czwartek, 25 listopada 2021

Kukurydziane naleśniki

 Uwielbiam wymyślać naleśniki.

Oprócz tych tradycyjnych często smażę z różnych gatunków mąki czy na maślance, kefirze.

Odkrywam moc naleśników dodając farsze wytrawne czy słodkie.

Wam też polecam takie eksperymenty.

Dziś naleśniki kukurydziane, pyszne, polecam gorąco.

Kukurydziane naleśniki.

Kukurydziane naleśniki

Składniki: 4 sztuki ok. 22 cm

  • 300 g kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 3 jaja
  • 75 ml mleka
  • 110 g mąki pszennej T 650
  • sól morska
  • pieprz czarny

Dodatki:

  • kapusta kiszona czerwona
  • Ajvar
  • masło klarowane

Kukurydziane naleśniki

Przygotowanie naleśników:

  • Do misy malaksera wrzuciłam osączoną kukurydzę, dodałam mleko, jaja, sól, pieprz oraz curry i zmiksowałam na gładki płyn.
  • Teraz wsypałam mąkę i ponownie zmiksowałam.
  • Ciasto ma konsystencję naleśnikowego.
  • Usmażyłam na maśle klarowanym cztery naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z Ajvarem, czerwoną, kiszoną kapustą.

Kukurydziane naleśniki

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Kukurydziane naleśniki
Pałac w Lubrańcu woj. kujawsko – pomorskie
About the Author

Leave a Reply

*