Kasza manna
Kasza manna podana z miodem, syropem owocowym lub ulubionymi owocami to świetny pomysł na śniadanie lub nawet deser dla całej rodziny. Dodatkiem jest domowy cukier waniliowy, który polecam gdyż wzbogaci smak kaszy. Jednym z ulubionych dodatków są także posiekane banany oraz domowe powidła z czekoladą.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mleka – 500 ml
- 4 łyżki kaszy manny – 65 g
- 2 łyżki cukru pudru – 35 g
- 1 łyżka cukru z wanilią lub zwykłego – 15 g
PRZYGOTOWANIE:
Rondelek przelewam zimną wodą, wlewam mleko. Od razu wsypuję kaszę, cukier puder i cukier z wanilią. Gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut. Mieszam jednocześnie rózgą kuchenną, by kasza się nie przypaliła. Kasza będzie z minuty na minutę ładnie gęstniała.
Pod koniec możesz nieco zwiększyć moc palnika, by kasza się zagotowała. Jeśli zobaczysz pojawiające się bąbelki, zdejmij kaszę z palnika.
Dodatkowo przykrywam kaszę talerzykiem. Zostawiam ją tak na 3 minuty do dodatkowego zgęstnienia.
Po tym czasie nakładam do misek. Podaję z dodatkami.
Kasza manna, szczególnie latem smakuje z sezonowymi owocami.
Smacznego.