default-logo

Kakaowo-kawowe bananowe smoothie

Kakaowo-kawowe bananowe smoothie Pyszne, energetyczne i odżywcze smoothie, które może z powodzeniem stanowić kompletny posiłek śniadaniowy. Tradycyjna baza w postaci banana i mleka (polecam roślinne, np. migdałowe lub ryżowe) tutaj uzupełniona kawą (moc możemy dopasować do własnych preferencji) oraz ugotowaną kaszą jaglaną. Z dodatkiem kakao i masła orzechowego, które nadają smoothie niepowtarzalnego smaku. Polecam! 0

49 4.69

Kakaowo-kawowe bananowe smoothie

Z masłem orzechowym i kaszą jaglaną

  • Śniadania
  • Kasza jaglana
  • Wegańskie
  • Smoothies
masło orzechowe
kawa

Świetne z ugotowaną kaszą jaglaną zmiksowaną razem ze smoothie – jako kompletny posiłek śniadaniowy. Najlepsze w takiej właśnie wersji, ale kaszę jaglaną można też pominąć jeśli chcemy aby smoothie było „lżejsze”.

Składniki

1 porcja, 309 kcal
  • 1/2 szklanki przestudzonej kawy
  • 1/3 szklanki ugotowanej, przestudzonej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka (roślinnego lub krowiego)
  • 1 banan
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie

  • Zaparzoną kawę i ugotowaną kaszę jaglaną* przestudzić (smoothie jest najlepsze gdy jest zaledwie lekko ciepłe).
  • Kawę, kaszę jaglaną i wszystkie pozostałe składniki włożyć do kielicha stojącego blendera i bardzo dokładnie zmiskować.
  • Przelać do dużej szklanki na smoothie (napoju wychodzi dość sporo) i od razu podawać.

Wskazówki

* Jak ugotować kaszę jaglaną: porcję kaszy jaglanej (na 2 porcje ok. 1/4 – 1/3 szklanki) zalać 3x większą ilością zimnej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia się płynu.

  • Kakaowo-kawowe bananowe smoothie Kakaowo-kawowe bananowe smoothie
About the Author

Leave a Reply

*