default-logo

Jogurtowe podpłomyki z jajem i awokado

Przepis na podpłomyki wg pomysłu Jamiego Olivera, towarzyszy mi ciągle.

Dodatki wg mojego pomysłu.

Takie śniadanie jest pożywne i bardzo smakowite, polecam.

Jogurtowe podpłomyki Jamiego.

Jogurtowe podpłomyki z jajem i awokado

Jogurtowe podpłomyki z jajem i awokado

Składniki:

Podpłomyki: 4 sztuki

  • 250 g mąki samorosnącej lub pszennej T 650 + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Dodatki:

  • 1 awokado
  • 1//2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 4 małe jaja
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • listki bazylii
  • pomidor

Jogurtowe podpłomyki z jajem i awokado

Przygotowanie podpłomyków:

  • Ze składników na podpłomyki zagniotłam miękkie i elastyczne ciasto.
  • Podzieliłam je na 4 kawałki i z każdego kawałka zrobiłam placuszek.
  • Jak wolicie owalny lub okrągły, nie ma znaczenia.
  • Piekłam je na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
  • Na patelni rozgrzałam masło i wybiłam jaja na sadzone, posoliłam, oprószyłam pieprzem.
  • Awokado obrałam, przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę i zgniotłam widelcem, skropiłam octem jabłkowym.
  • Na podpłomyku ułożyłam porcje awokado i jajo sadzone, położyłam listki bazylii i plastry pomidora.

Jogurtowe podpłomyki z jajem i awokado

Smacznego.

Przepis Jamie Oliver i resztę ja.

„Podróże małe i duże”

Jogurtowe podpłomyki z jajem i awokado
Ruiny zamku w Złotorii woj. kujawsko – pomorskie


About the Author

Leave a Reply

*