default-logo

Jajko zapiekane w awokado

Jajko zapiekane w awokado Trochę nietypowa propozycja na śniadanie. Ciekawa jestem Waszych opinii na ten temat, awokado na ciepło – tak czy nie? U mnie w domu zdania są podzielone 😉 Kiedyś robiłam grzanki z awokado i serem, tartę z krewetkami i awokado… czas spróbować awokado zapiekanego z jajkiem. Pasuje tutaj pieczywo, ale jeśli go unikamy to wystarczy też sałatka z pomidorów i/lub blanszowany szpinak. Awokado można posypać po upieczeniu szczypiorkiem lub parmezanem. Zapraszam do przetestowania 🙂 0

26 4.12

Jajko zapiekane w awokado

  • Jajka na śniadanie
  • Śniadania bez chleba
  • Jajka
  • Awokado
  • Przepisy fit

Składniki

1 – 2 porcje
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 małe jajka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki masła (opcjonalnie)
Dodatki, do wyboru:
  • pomidor
  • blanszowany szpinak z czosnkiem (i opcjonalnie serem pleśniowym)
  • grzanki z dobrego pieczywa
  • szczypiorek
  • tarty parmezan

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Awokado umyć, położyć na desce, przekroić poziomo na pół. Otworzyć awokado delikatnie okręcając owoc. Usunąć pestkę.
  • Doprawić solą i pieprzem. We wgłębienia wbić jajka (większość białka się nie zmieści, więc zapiekamy żółtko + troszkę białka). Na jajku można jeszcze położyć łyżeczkę masła.
  • Położyć na blaszce lub włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 13-15 minut (danie jest smaczniejsze jeśli żółtko pozostaje miękkie, płynne). Jednocześnie możemy też opiec kromki pieczywa.
  • Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, można posypać szczypiorkiem lub tartym parmezanem.
  • Jajko zapiekane w awokado
About the Author

Leave a Reply

*