default-logo

Jajko sadzone z hummusem i awokado

Jajko sadzone z hummusem i awokado Zdrowe śniadanie składające się z samych pysznych składników! Kromki dobrego, domowego chleba z grubą i chrupiącą skórką, awokado, pomidorki koktajlowe oraz jajka. Całość dopełniają podprażone ziarna sezamu, a jeśli macie pod ręką również odrobinę kminu rzymskiego i olej sezamowy, będzie jeszcze ciekawiej! Polecam na weekendowe śniadanie. 0

19 4.74

Jajko sadzone z hummusem i awokado

  • Jajka na śniadanie
  • Jajka
  • Ciecierzyca
  • Awokado
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
hummus

Składniki

2 porcje
  • 6 łyżek hummusu
  • 2 szczypty mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 awokado
  • garść pomidorków koktajlowych lub 1 pomidor
  • kilka liści rukoli
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • 2 kromki dobrego chleba

Przygotowanie

  • Przygotować hummus i wyłożyć go na talerze, posypać kminem rzymskim. Dodać obrane i pokrojone awokado, rukolę i pokrojone na kawałeczki pomidorki. Doprawić wszystko solą, pieprzem, skropić oliwą.
  • Na patelni podprażyć sezam i posypać po składnikach na talerzach. Na tej samej patelni, na maśle lub oliwie usmażyć jajka sadzone, doprawić je solą, skropić olejem sezamowym, zdjąć z patelni i położyć na talerzach.
  • Podawać z opieczoną w tosterze kromką chleba.
  • Jajko sadzone z hummusem i awokado Jajko sadzone z hummusem i awokado
About the Author

Leave a Reply

*