default-logo

Jajko sadzone na szparagach

Jajko sadzone na szparagach Omlet ze szparagami: Prosto z francuskiej kuchni, przepis dziennikarki i autorki książek kulinarnych, Mireille Guiliano. Omlet ze szparagami i orzechami nerkowca z dodatkiem parmezanu i natki pietruszki. Przy okazji garść informacji o smażeniu omletów, metodach przygotowywania i odmianach. Mój sprawdzony sposób na francuski omlet, czyli z warzywami dodanymi w ostatniej fazie smażenia. Sałatka z grillowanym łososiem i szparagami. Jajka sadzone na szparagch. Łosoś pieczony ze szparagami. 0

15 4.73

Jajko sadzone na szparagach

  • Jajka na śniadanie
  • Jajka
  • Szparagi
  • Wegetariańskie

Składniki

2 porcje
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki masła
Dodatki
  • tarty parmezan
  • szczypiorek
  • pieczywo

Przygotowanie

  • Szparagi umyć, odłamać twarde końce, obrać do 2/3 długości od końca, ugotować na parze (ok. 4 minuty) aż będą al dente.
  • Ułożyć na talerzach, polać połową roztopionego i sklarowanego masła (2 łyżki), doprawić solą, pieprzem.
  • Na reszcie masła usmażyć jajka sadzone, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na szparagach, posypać szczypiorkiem oraz tartym parmezanem. Podawać z pieczywem na śniadanie lub przekąskę.
  • Jajko sadzone na szparagach
About the Author

Leave a Reply

*