default-logo

Jajka zapiekane w tostach z pomidorami

Jajka zapiekane w tostach z pomidorami Pyszne śniadanie z moich ulubionych składników: jajek i pomidorów. Wiem, że tym temacie wszyscy i tak najbardziej lubią szakszukę, ale czasem warto skusić się na odmianę – szczególnie jeśli lubimy grzanki, chrupiące pieczywko. W kromkach wycinamy miąższ ze środka, grzanki podsmażamy na patelni i do środka wbijamy jajka. Zapiekamy kilka minut w piekarniku z dodatkiem pikantnej salsy pomidorowej i gotowe! 0

38 4.84

Jajka zapiekane w tostach z pomidorami

  • Jajka na śniadanie
  • Jajka
  • Pomidory

Składniki

1 – 2 porcje
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • opcjonalnie: papryczka chili do smaku
  • 2 kromki pieczywa (np. tostowego, brioszki, chałki lub chleba)
  • 2 łyżeczki masła i 1 łyżeczka oliwy
  • 2 jajka
  • świeża bazylia lub kolendra

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Dodać drobno posiekaną cebulę i opcjonalnie papryczkę chili, doprawić szczyptą soli.
  • Wykroić miąższ ze środka pieczywa i podsmażyć kromki na złoty kolor na patelni na maśle i oliwie. Odwrócić, w środki wbić jajka, doprawić solą. Obok wyłożyć pomidory i wstawić do piekarnika (jeśli rączka patelni nie jest żaroodporna, można zawinąć ją w folię aluminiową).
  • Zapiekać przez ok. 10 minut aż białka jajek będą ścięte. Podawać ze świeżą bazylią lub kolendrą.
  • Jajka zapiekane w tostach z salsą pomidorową Jajka zapiekane w tostach z salsą pomidorową
About the Author

Leave a Reply

*