default-logo

Jajka zapiekane w sosie pomidorowym

Jajka zapiekane w sosie pomidorowym Sezon jesienno-zimowy to czas kiedy tęsknię za moim ulubionym letnim śniadaniem – szakszuką 🙂 Brak dobrych, świeżych pomidorów nie zachęca do jej przygotowywania. Ale jest alternatywa, którą można tu wykorzystać – jest nią dobry sos pomidorowy zrobiony z przecieru lub pomidorów z puszki. A jeśli do tego zapieczemy go z jajkami w naczyniu żarodpornym, pod warstwą ciągnącego się sera, wszysto posypując plasterkami chili, to otrzymamy naprawdę niezłe danie! Dodatkową zaletą jest możliwość podania tej potrawy w indywidualnych naczynkach do zapiekania – wygląda to na pewno ciekawiej i estetyczniej niż zdjęta z patelni porcja klasycznej szakszuki 😉 Warto spróbować! 0

15 4.4

Jajka zapiekane w sosie pomidorowym

Pod warstwą roztopionego sera.

  • Jajka na śniadanie
  • Jajka
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
gorgonzola

Składniki

4 porcje
  • 4 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 60 g miękkiego sera do zapiekania (np. provolone, mozzarella)
  • (opcjonalnie) 40 g gorgonzoli
  • papryczka peperoni
  • listki kolendry / bazylii do posypania
Sos pomidorowy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła
  • (opcjonalnie) 1/4 szklanki wina (białego lub czerwonego)

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 st. C. W międzyczasie pokroić paprykę w drobną kostkę i przygotować sos pomidorowy (przepis poniżej). Pokrojoną paprykę włożyć do gotowego sosu i wymieszać.
  • Małe naczynia ceramiczne do zapiekania / kokilki* wypełnić do ok. 3/4 wysokości sosem a na wierzch wbić jajko.
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut (ok. 5 minut przed końcem pieczenia – gdy zetnie się już białko – posypać po wierzchu serem).
  • Podawać posypując listkami świeżej kolendry lub bazylii oraz plasterkami papryczki peperoni.
Sos pomidorowy
  • W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodać pomidory, doprawić cukrem, solą, pieprzem i oregano, wymieszać i zagotować.
  • Dodać masło oraz wino i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Jeśli nie używamy wina sos warto gotować pod przykryciem aby zbytnio nie odparował.
  • Zmiksować blenderem ręcznym („żyrafą”) aby uzyskać gładką konsystencję.

Wskazówki

Jeśli nie mamy takich małych naczyń do zapiekania, danie też można przygotować w jednym większym naczyniu żaroodpornym. Trzeba jednak mieć na uwadze, że trudno będzie je wówczas ładnie poporcjować 🙂

  • Jajka zapiekane w sosie pomidorowym Jajka zapiekane w sosie pomidorowym
  • Jajka zapiekane w sosie pomidorowym Jajka zapiekane w sosie pomidorowym
About the Author

Leave a Reply

*