default-logo

Jajka z sosem jogurtowo-ziołowym

Jajka z sosem jogurtowo-ziołowym Alternatywa dla majonezu i jednocześnie sposób na wykorzystanie różnych ziół i zielonych liści jakie mamy akurat pod ręką. Taki lekki sos na bazie jogurtu można wykorzystać nie tylko do jajek, ale i do sałatek z jajkami a nawet podawać go z tartą z jajkami i brokułami. 0

8 4.38

Jajka z sosem jogurtowo-ziołowym

  • Jajka na śniadanie
  • Jajka
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Składniki

  • ok. 1 szklanki liści świeżych ziół np. bazylii, kolendry lub zielonych liści natki pietruszki, koperku, rzeżuchy
  • 180 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki zmiksować dokładnie w blenderze, doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami, udekorować dowolnymi zielonymi listkami.

Wskazówki

Sos można podawać również do sałatek i ugotowanych lub pieczonych warzyw jak brokuły i kalafior.

  • Jajka z sosem jogurtowo-ziołowym
About the Author

Leave a Reply

*