default-logo

Jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą

Jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą Obiecany przepis na domowy majonez bazyliowy. Z jajkami i rzeżuchą (warto już zadbać o nasiona i zacząć ją wysiewać lub sprawdzić gdzie można ją kupić). Proste, efektowne i takie pyszne! Jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić własnego majonezu – może właśnie tym razem się to uda 🙂 Wystarczy dokładnie miksować ogrzane składniki. Bazylię dodajemy na koniec i chwilę miksujemy, tym razem blenderem. Na Wasze Śniadanie Wielkanocne polecam też inne jajka. Tutaj znajdziecie różne pomysły na ich podanie. 0

4 5

Jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą

  • Jajka na śniadanie
  • Jajka
  • Wielkanoc
bazylia
rzeżucha

Składniki

4 porcje
  • 8 jajek
  • rzeżucha
  • 1 szklanka majonezu (domowego lub gotowego)
  • 1 pęczek (doniczka) bazylii, około 1 szklanki listków

Przygotowanie

  • Perfekcyjnie ugotowane jajka: Do garnka z ciepłą wodą włożyć jajka, przykryć i postawić na dużym ogniu do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować 4 i ½ minuty. Po upływie tego czasu garnek natychmiast zdjąć z ognia, wstawić do zlewu i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu stłuc skorupkę i zostawić jajka w wodzie na kilka minut (dzięki temu będą łatwiej się obierać).
  • Majonez bazyliowy: Majonez dokładnie zmiksować blenderem z listkami bazylii. Gdyby majonez okazał się za gęsty, można dodawać olej roślinny podczas miksowania składników.
  • Obrane jajka przekroić na połówki i ułożyć na półmisku. Polać majonezem, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypać rzeżuchą lub ułożyć ją wiązkami.
  • Jajka z majonezem
  • Jajka z majonezem
About the Author

Leave a Reply

*