default-logo

Jajka po tatarsku

Jajka po tatarsku Jajka po tatarsku czyli jajka ugotowane na półtwardo, podawane z sosem tatarskim. Coś pysznego dla miłośników sosu tatarskiego. Klasyczny sos tatarski ma w składzie kapary, ja jednak częściej robię go z samych ogórków i marynowanych grzybów (ja użyłam pieczarek). Sos można przygotować wcześniej i udekorować nim jajka przed podaniem. Jajka w takiej wersji często pojawiają się na moim stole, nie tylko na Wielkanoc. 0

26 4.42

Jajka po tatarsku

  • Jajka na śniadanie
  • Jajka
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 80 g marynowanych pieczarek
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 mała cebulka szalotka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek, koperek

Przygotowanie

  • Ugotowane jajka przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na półmisku rozcięciem do góry. Delikatnie posolić. 
  • W misce wymieszać pokrojone w małą kosteczkę: cebulę, pieczarki, ogórka z majonezem i zmielonym pieprzem, delikatnie posolić.
  • Farsz wyłożyć na jajka. Posypać szczypiorkiem, udekorować koperkiem.

Wskazówki

Jak ugotować jajka: do garnka z ciepłą wodą włożyć jajka, przykryć i postawić na dużym ogniu do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 6 minut. Po upływie tego czasu garnek zdjąć z ognia, wstawić do zlewu i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu stłuc skorupkę i zostawić jajka w wodzie jeszcze na chwilę (dzięki temu będą się łatwiej obierały).

  • Jajka po tatarsku Jajka po tatarsku
About the Author

Leave a Reply

*