default-logo

Jajka po ranczersku

Jajka po ranczersku Pomysł na śniadanie, które nasyci największego głodomora 😉 Sadzone jajka, boczek, pasta z fasoli, awokado, pomidorowa salsa… a wszystko podane na chrupiącej, podsmażonej tortilli. Jajka po ranczersku (hiszp. huevos rancheros) to przepis, który musi wypróbować każdy fan kuchni meksykańskiej. Przygotowanie całości może na początku wydać się skomplikowane, ale wbrew pozorom nie jest trudne. Składa się z kilku prostych etapów – wytopienia boczku, przygotowania pasty z fasoli, podsmażenia tortilli i usmażenia jajek. W międzyczasie kroimy awokado oraz siekamy pomidora i czerwoną cebulę na salsę, i gotowe!  0

26 4.69

Jajka po ranczersku

Huevos rancheros

  • Kuchnia meksykańska
  • Śniadania
  • Jajka na śniadanie
  • Śniadania bez chleba
  • Jajka
  • Fasola
  • Awokado
boczek
kolendra

Huevos rancheros czyli pomysł na pyszne i sycące śniadanie po meksykańsku! Jajka sadzone podane z boczkiem na chrupiącej tortilli posmarowanej pastą z fasoli, z salsą pomidorową i awokado.

Składniki

1 – 2 porcje
  • 80 g boczku parzonego / wędzonego
  • 1/2 małej cebuli
  • 150 g czerwonej fasoli z zalewą
  • przyprawy: sól i pieprz oraz (opcjonalnie) szczypta kminu rzymskiego i wędzonej papryki
  • tortilla (1 duża lub 2 małe)
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 jajka
  • 1 pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1/2 awokado
  • do podania: świeża kolendra i limonka oraz (opcjonalnie) plasterki chili lub jalapeno

Przygotowanie

  • Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i na małym ogniu wytopić z tłuszczu. Przełożyć na talerz zostawiając tłuszcz na patelni.
  • Na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać fasolę z kilkoma łyżkami zalewy oraz przyprawy. Chwilę podgrzać po czym rozgnieść wszystko praską do ziemniaków na w miarę jednorodną pastę.
  • Na dużej patelni rozgrzać łyżeczkę masła i podsmażyć placek tortilli. Tortillę przełożyć na talerz, następnie na patelnię dodać drugą łyżeczkę masła i usmażyć sadzone jajka.
  • W międzyczasie przygotować salsę pomidorową: pomidora pokroić w kostkę, czerwoną cebulę drobno posiekać.
  • Tortillę posmarować pastą z fasoli, ułożyć sadzone jajka, podsmażony boczek i salsę pomidorową. Dodać pokrojone plasterki awokado, posypać kolendrą, doprawić solą i pieprzem. Awokado i salsę skropić sokiem z limonki, opcjonalnie dodać plasterki chili lub jalapeno.
  • Jajka po ranczersku Jajka po ranczersku
About the Author

Leave a Reply

*