default-logo

Jajka po florencku

Jajka po florencku Idealne na weekendowe śniadanie, gdy mamy odrobinę więcej czasu na poranne krzątanie się po kuchni. Chrupiące grzanki pokryte podsmażanym na maśle szpinakiem z dodatkiem czosnku, oraz gwóźdź programu – gorące jajko w koszulce. Koniecznym uzupełnieniem całości jest domowy sos holenderski o wyjątkowym smaku. Po prostu bajka! 🙂 Jajko w koszulce gotujemy w wodzie wlewając je tam za pomocą miseczki. Mamy otrzymać całkowicie ścięte białko i płynne żółtko, ale nie jak woda — najlepiej o konsystencji śmietany. Dzięki temu po przekrojeniu zawartość nie wypłynie nam na talerz tylko powoli będzie ściekała po grzance. Jajka w koszulce są chyba najzdrowszym sposobem na ich przyrządzenie, bez tłuszczu i smażenia. Zachęcam do spróbowania swoich sił oraz do komponowania własnych sałatek z dodatkiem jajek w koszulkach, np. na świeżym szpinaku z pomidorkami, z tartym serem, z awokado, pieczoną papryką czy jako dodatek do sałatki nicejskiej lub Cezara z jajkiem. Zatem nie tylko na pyszne śniadanie 🙂 0

16 4.88

Jajka po florencku

Z sosem holenderskim i szpinakiem

  • Kuchnia angielska
  • Jajka na śniadanie
  • Jajka
  • Wielkanoc

Składniki

2 porcje
  • sos holenderski
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 kromki pieczywa*
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego szpinaku sałatkowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Przygotować sos holenderski (na 2 porcje wystarczy z połowy podanej ilości składników).
  • Jajka w koszulkach: (zob. film poniżej) do średniego garnka wlać wodę na wysokość ok. 8 cm. Dodać sól i ocet. Jajka wbić do oddzielnych miseczek.
  • Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień do średniego i zamieszać łyżką robiąc wir wodny. Wlać jajko i gotować przez ok. 2,5 minuty aż białko będzie ścięte, ale żółtko pozostanie płynne. Wyłożyć łyżką cedzakową na talerz i powtórzyć z drugim jajkiem.
  • Szpinak: na patelnię włożyć masło i pokrojony na plasterki czosnek. Podsmażać aż czosnek delikatnie się zrumieni, dodać szpinak, posolić i – mieszając drewnianą łyżką – smażyć chwilę aż liście szpinaku „zwiędną”.
  • Pieczywo zrumienić w tosterze. Na każdej kromce ułożyć podsmażony szpinak a na nim jajko w koszulce. Polać sosem holenderskim, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówki

* oryginalnie jajka po florencku podaje się na tzw. muffinach angielskich

  • Jajka po florencku Jajka po florencku

Video

About the Author

Leave a Reply

*