default-logo

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku Klasyczny francuski sos z żółtek, masła i soku z cytryny. Puszysty i kremowy, lekko kwaskowaty. Świetny dodatek do szparagów i innych warzyw z wody, ryb gotowanych na parze, jajek, grzanek z szynką, chrupiącym boczkiem czy wędzonym łososiem. To też alternatywa dla sosu vinegret lub domowego majonezu.  Jednym ze sposobów na wykorzystanie sosu holenderskiego są jajka po benedyktyńsku: grzanki z szynką (lub smażonym boczkiem lub bekonem) z jajkiem ugotowanym w koszulce i polane sosem holenderskim. 0

5 4.8

Jajka po benedyktyńsku

Jajko w koszulce na grzance z szynką i sosem holenderskim

  • Kuchnia angielska
  • Śniadania
  • Kanapki

Składniki

4 porcje
  • sos holenderki (pół porcji)
  • 4 muffiny angielskie lub bułki lub tostów
  • 4 plasterki szynki, boczku lub bekonu
  • 4 świeże jajka
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Przygotować muffiny angielskie lub bułki oraz sos holenderki.
  • Ugotować jajka w koszulce: zagotować wodę w garnku (ok. 10 cm) z dodatkiem 1 łyżki octu i szczypty soli, zrobić w niej wir (zamieszać łyżką). Jajka wbić do oddzielnych miseczek. Delikatnie wlać pierwsze jajko do gotującej się wody i gotować przez kilka minut aż całe białko będzie ścięte, żółtko pozostanie płynne. Powtórzyć z resztą jajek.
  • Szynkę lub boczek lub bekon podsmażyć na patelni. Muffiny lub bułki przekroić na pół, opiec w tosterze, na dolnej części położyć plasterek szynki, na wierzchu położyć jajko i polać sosem holenderkim. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
  • Jajka po benedyktyńsku
  • Jajka po benedyktyńsku
About the Author

Leave a Reply

*