default-logo

Jajka faszerowane szprotkami

Jajka faszerowane szprotkami Faszerowane jajka to obowiązkowy przysmak na każdym wielkanocnym stole. Przez kilka lat zebrało się na Kwestii Smaku sporo naprawdę dobrych i ciekawych przepisów. Każdego roku dodaję też nowe. Dziś polecam tradycyjne – ale zawsze na czasie – jajka nadziewane pastą ze szprotek. Ja do pasty – oprócz oczywiście żółtek – dodaję trochę orzechów włoskich i olej rzepakowy tłoczony na zimno, a jajka posypuję tartą rzodkiewką. Zapraszam także do przejrzenia innych propozycji na faszerowane jajka, wśród nich np. z wędzonym łososiem i kawiorem, sałatką z awokado, pastą jajeczną z mascarpone i – przebój poprzedniego roku – jajka caprese nadziewane mozzarellą i pomidorami. Polecam! 0

11 4.09

Jajka faszerowane szprotkami

  • Pasta jajeczna
  • Jajka
  • Rzodkiewka
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
szprotki
rzeżucha
orzechy włoskie
olej rzepakowy

Składniki

  • 100 g szprotek w oleju
  • 6 jajek
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 
  • ok. 2 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz
  • 4 rzodkiewki
  • szczypiorek i rzeżucha lub koperek

Przygotowanie

  • Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka i włożyć do pojemnika rozdrabniacza (mini melaksera), dodać szprotki (bez ogonków), orzechy, olej rzepakowy, sól i pieprz.
  • Zmiksować na pastę, w razie potrzeby dodać więcej oleju gdyby pasta wyszła za sucha.
  • Nałożyć masę w białka za pomocą szprycy lub po prostu łyżeczką.
  • Posypać rzeżuchą lub koperkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką startą na tarce o dużych oczkach, doprawić solą i pieprzem.
  • Jajka faszerowane szprotkami
About the Author

Leave a Reply

*