default-logo

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą Kolejny pomysł na faszerowane jajka na Wielkanoc. Tym razem w nowoczesnej odsłonie z suszonymi pomidorami i fetą. Dobrym dodatkiem do jajek będzie prosty sos przygotowany z majonezu, musztardy i śmietany. 0

42 4.86

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą

  • Jajka na śniadanie
  • Jajka
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
ser feta
suszone pomidory

Składniki

4 porcje
  • 6 jajek
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku + do dekoracji
Sos
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki śmietany 12%

Przygotowanie

  • Ugotowane jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka i wyłożyć je na talerz, dodać fetę, majonez i rozgnieść widelcem.
  • Dodać drobno posiekane suszone pomidory, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać, pod koniec dodać szczypiorek. Nałożyć w połówki białek.
  • Wymieszać składniki sosu. Na półmisku ułożyć jajka, udekorować sosem i szczypiorkiem.

Wskazówki

Jak ugotować jajka: do garnka z ciepłą wodą włożyć jajka, przykryć i postawić na dużym ogniu do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 6 minut. Po upływie tego czasu garnek zdjąć z ognia, wstawić do zlewu i zalać zimną wodą, w razie potrzeby wymienić wodę na zimniejszą. Stłuc skorupkę i zostawić jajka w wodzie (gdy woda dostanie się pod skorupki, jajka będą się łatwiej obierały).

  • Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą
About the Author

Leave a Reply

*