default-logo

Jajka faszerowane guacamole

Jajka faszerowane guacamole Bardzo smaczny i oryginalny sposób na jajka faszerowane znaną i lubianą meksykańską pastą z awokado czyli guacamole. Kremowe awokado doprawione odrobiną czosnku, chili i soku z limonki, wymieszane z pokrojonym i odsączonym pomidorem oraz zieleniną (kolendrą lub – jeśli wolimy – szczypiorkiem). Do tego żółtka i pyszne nadzienie do faszerowanych jajek gotowe. Polecam! 0

26 4.62

Jajka faszerowane guacamole

  • Jajka na śniadanie
  • Jajka
  • Awokado
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
tabasco

Składniki

3 porcje
  • 5 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • kawałek papryczki chili lub 4 krople tabasco
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub szczypiorku
  • 1 mały pomidor (1/2 szklanki posiekanego)

Przygotowanie

  • Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, zbić skorupki i zostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem.
  • Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką i zgrubnie rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki i dodać do żółtek.
  • Dodać starty czosnek, posiekaną chili lub tabasco, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małą kosteczkę i odsączyć z soku. Dodać do pasty i delikatnie wymieszać.
  • Białka wypełnić farszem, następnie udekorować zieleniną i drobno pokrojoną papryczką chili.
  • Jajka faszerowane guacamole Jajka faszerowane guacamole
About the Author

Leave a Reply

*