default-logo

Jajecznica ze szparagami

Jajecznica ze szparagami Jajecznica, nasza ulubiona, z łososiem wędzonym. Ale tym razem w towarzystwie zielonych szparagów i pesto z kolendry. Pesto (może być też z bazylii lub nawet natki pietruszki), świetnie pasuje zarówno do szparagów jak i jajecznicy. Jeszcze nie jedliśmy jajecznicy z pesto… ale na pewno będziemy, bo bardzo nam posmakowała 🙂 Zamiast łososia wędzonego dodajcie do jajecznicy np. szynkę. 0

5 5

Jajecznica ze szparagami

Z łososiem wędzonym lub szynką

  • Jajka na śniadanie
  • Jajka
  • Szparagi

Składniki

2 porcje
  • jajecznica z łososiem wędzonym
  • zielone pesto (z połowy porcji)
  • 10 zielonych szparagów
  • świeżo tarty parmezan
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Szparagi umyć, odłamać twarde i zdrewniałe końce, obrać do połowy długości. Gotować na parze aż będą miękkie, przez około 4 – 5 minut w zależności od grubości szparagów.
  • Przygotować jajecznicę z łososiem wędzonym. Na talerzach rozłożyć szparagi, polać połową pesto, dodać jajecznicę i polać resztą sosu. Posypać parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Wskazówki

Zamiast łososia wędzonego w jajecznicy sprawdzi się pokrojona w kosteczkę szynka.

  • Jajecznica ze szparagami
About the Author

Leave a Reply

*