default-logo

Jajecznica z chorizo, awokado i kolendrą

Jajecznicę chyba każdy lubi i często robi.

Ja też robiłam już kilka wersji jajecznicy z różnych stron świata.

Ta dzisiejsza jest przepyszna, magiczny smak chorizo i kremowe awokado, przepyszne.

Warto spróbować, polecam.

Jajecznica z chorizo.

Jajecznica z chorizo, awokado i kolendrą

Jajecznica z chorizo, awokado i kolendrą

Składniki:

  • 8 jaj
  • 80 g pikantnego chorizo 
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • listki kolendry
  • bułka do podania

Jajecznica z chorizo, awokado i kolendrą

Jajecznica z chorizo, awokado i kolendrą

Przygotowanie jajecznicy:

  • Chorizo pokroiłam w plastry i podsmażyłam na suchej patelni.
  • Wytopi się z niej czerwony, paprykowy tłuszcz i o to chodzi.
  • Dodałam masło klarowane, wymieszałam.
  • Wbiłam na patelnię jaja i przez chwilę nie mieszałam ich.
  • Potem delikatnie przemieszałam i smażyłam do ulubionej konsystencji.
  • Posoliłam na koniec i oprószyłam pieprzem.
  • Awokado obrałam, pokroiłam w plastry, skropiłam octem jabłkowym.
  • Na talerzu podałam jajecznicę z awokado, posypane listkami kolendry i z bułką.

Jajecznica z chorizo, awokado i kolendrą

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Jajecznica z chorizo, awokado i kolendrą
Jesień nad Grabią woj. łódzkie


About the Author

Leave a Reply

*