Jajecznicę chyba każdy lubi i często robi.
Ja też robiłam już kilka wersji jajecznicy z różnych stron świata.
Ta dzisiejsza jest przepyszna, magiczny smak chorizo i kremowe awokado, przepyszne.
Warto spróbować, polecam.
Jajecznica z chorizo.
Składniki:
- 8 jaj
- 80 g pikantnego chorizo
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól morska
- pieprz czarny
- dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- listki kolendry
- bułka do podania
Przygotowanie jajecznicy:
- Chorizo pokroiłam w plastry i podsmażyłam na suchej patelni.
- Wytopi się z niej czerwony, paprykowy tłuszcz i o to chodzi.
- Dodałam masło klarowane, wymieszałam.
- Wbiłam na patelnię jaja i przez chwilę nie mieszałam ich.
- Potem delikatnie przemieszałam i smażyłam do ulubionej konsystencji.
- Posoliłam na koniec i oprószyłam pieprzem.
- Awokado obrałam, pokroiłam w plastry, skropiłam octem jabłkowym.
- Na talerzu podałam jajecznicę z awokado, posypane listkami kolendry i z bułką.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Jesień nad Grabią woj. łódzkie |