default-logo

Jaglanka z pekanami i syropem klonowym

Jaglanka z pekanami i syropem klonowym Kasza jaglana, mleko, orzechy pekan i syrop klonowy. Tylko cztery składniki a jaki pyszny posiłek. W codziennym gotowaniu to właśnie po takie proste połączenia zazwyczaj sięgamy i powtarzamy „z zamkniętymi oczami”. Jaglanka to wartościowy, sycący i bezglutenowy posiłek. Można do niej użyć mleka krowiego lub – w wersji wegańskiej – roślinnego, np. kokosowego. Wypróbujcie ją na śniadanie albo podwieczorek czy kolację, możecie ją też z powodzeniem zapakować do szkoły czy pracy. 0

15 4.47

Jaglanka z pekanami i syropem klonowym

  • Śniadania
  • Jaglanka
  • Śniadania bez chleba
  • Kasza jaglana
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
syrop klonowy
orzechy pekan

Składniki

1 porcja
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
  • garść orzechów pekan
  • 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną wsypać do garnka, wypłukać 2 razy zmieniając wodę. Wylać wodę z płukania, wlać mleko, wymieszać i zagotować pod przykryciem.
  • Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 12 minut.
  • Ugotowaną kaszę jaglaną wyłożyć do miseczki, dodać posiekane orzechy pekan i polać syropem klonowym.
  • Jaglanka z pekanami i syropem klonowym Jaglanka z pekanami i syropem klonowym
About the Author

Leave a Reply

*