default-logo

Jaglanka z jagodami

Jaglanka z jagodami Kokosowa jaglanka (ugotowana na mleku kokosowym) w sezonowej odsłonie z jagodami i morelami. Proste a pyszne, polecam na śniadanie 🙂 Zamiast mleka kokosowego sprawdzi się inne mleko roślinne lub zwykłe krowie. 0

24 4.58

Jaglanka z jagodami

  • Jaglanka
  • Śniadania bez chleba
  • Kasza jaglana
  • Jagody
  • Morele
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
mleko kokosowe

Składniki

1 porcja
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego np. kokosowego)
  • 1/3 szklanki jagód + opcjonalnie morela lub nektarynka
  • syrop klonowy lub brązowy cukier

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać (na sitku pod bieżącą wodą lub w garnku zmieniając wodę). Włożyć do garnka, wlać mleko i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem ok. 12 minut aż kasza wchłonie całe mleko*.
  • Wyłożyć do miseczki, posypać opłukanymi jagodami, dodać pokrojoną morelę lub nektarynkę, skropić syropem klonowym lub posypać cukrem.

Wskazówki

* Jeśli wolimy aby jaglanka miała bardziej płynną konsystencję to po ugotowaniu można dodać do niej jeszcze nieco mleka i wymieszać.

  • Jaglanka z jagodami i morelami Jaglanka z jagodami i morelami
  • Jaglanka z jagodami i nektarynkami Jaglanka z jagodami i nektarynkami
About the Author

Leave a Reply

*