default-logo

Jaglanka z bananem i sosem z masła orzechowego

Jaglanka z bananem i sosem z masła orzechowego Pyszne, jesienno-zimowe śniadanie – jaglanka na mleku podawana z sosem z masła orzechowego, bananem i posiekanymi orzechami. Sos z masła orzechowego to przepyszny i uzależniający miks masła orzechowego, syropu klonowego i soku z cytryny. Kaszę jaglaną możecie ugotować w mleku kokosowym lub zwykłym krowim, orzechy – ja dałam laskowe, ale włoskie czy pekan też będą świetne. 0

114 4.75

Jaglanka z bananem i sosem z masła orzechowego

  • Hity Kwestii Smaku
  • Śniadania
  • Jaglanka
  • Śniadania bez chleba
  • Kasza jaglana
  • Banany
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
masło orzechowe

Składniki

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1 banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka orzechów (dowolnych)
  • sos z masła orzechowego: 1 łyżka masła orzechowego + 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko, wymieszać i zagotować pod przykryciem.
  • Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  • Banana obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Masło orzechowego dokładnie wymieszać w miseczce z syropem klonowym.
  • Ugotowaną kaszę jaglaną wyłożyć do miseczki, dodać banana, polać sosem z masła orzechowego i posypać posiekanymi orzechami (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).

Wskazówki

Jeśli sos z masła orzechowego jest za gęsty, można dodać więcej syropu klonowego lub soku z cytryny. Jeśli ma niejednorodną konsystencję, można zmiksować blenderem lub energicznie wymieszać rózgą.

  • Jaglanka z bananem i masłem orzechowym Jaglanka z bananem i masłem orzechowym
About the Author

Leave a Reply

*