default-logo

Jabłka w cieście

Pyszne i szybkie w przygotowaniu jabłka w cieście to super pomysł na ciepłe drugie śniadanie, podwieczorek.lub deser posypany cukrem pudrem. Bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Idealne na ciepło lub zimno, dla całej rodziny. Przygotujesz je w kilka chwil z prostego ciasta naleśnikowego. Składniki zazwyczaj wszyscy mamy pod ręką, bowiem są to łatwo dostępne produkty. Zapraszam po sprawdzony i najlepszy przepis na jabłka w cieście.

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście


SKŁADNIKI:

  • 2 duże jabłka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie składniki na ciasto. Mieszam mikserem lub rózgą kuchenną do połączenia. Ciasto odstawiam na 20 minut, by odpoczęło.

Jabłka w cieście

Jabłka myję, wydrążam środek za pomocą specjalnego urządzenia.

Jabłka w cieście

Przed samym smażeniem obieram jabłka i kroję w plastry o grubości niecałego 1 cm.

Jabłka w cieście

Każdy kawałek moczę z dwóch stron w cieście i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Gotowe jabłka odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję gorące posypane cukrem pudrem.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*