default-logo

Hummusowa pasta z wędzonym pstrągiem

poniedziałek, 4 października 2021

Hummusowa pasta z wędzonym pstrągiem

Hummus z dodatkiem, tak bym nazwała najprościej moją dzisiejszą pastę. 

Zakupiłam przepysznego wędzonego pstrąga i zmiksowałam go z ciecierzycą.

Rezultat: miała być pasta do chleba a zniknęła szybko tak ze do chleba niewiele zostało.

Polecam gorąco nie tylko do chleba, z ryżem czy makaronem będzie znakomita.

Pasta z wędzonego pstrąga.

Hummusowa pasta z wędzonym pstrągiem

Hummusowa pasta z wędzonym pstrągiem

Składniki:

  • 1 wędzony pstrąg
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g ciecierzycy z puszki + 1/2 szklanki wody z puszki – aquafaby
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • sól morska
  • pieprz biały
  • kolendra w listkach
  • oliwa do skropienia

Hummusowa pasta z wędzonym pstrągiem

Przygotowanie pasty:

  • Obrałam pstrąga ze skóry i ości, rozdrobniłam i włożyłam do misy malaksera.
  • Dodałam także ciecierzycę i aquafabę, posiekaną cebulę i czosnek.
  • Wlałam sok z cytryny, posoliłam i dodałam szczyptę pieprzu białego.
  • Pieprzu zawsze można dodać, zależy od upodobań jedzących.
  • Całość zmiksowałam na gładki krem.
  • Przełożyłam do pojemnika, skropiłam oliwą z oliwek i posypałam listkami kolendry.
  • Zajadaliśmy z chlebem żytnim.

Hummusowa pasta z wędzonym pstrągiem

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Hummusowa pasta z wędzonym pstrągiem
Goździki brodate
About the Author

Leave a Reply

*