default-logo

Hummus z dynią

Hummus z dynią Pyszna sezonowa odsłona klasycznego hummusu. Jesienna, z dodatkiem puree z pieczonej dyni. Taki hummus doprawiam przyprawą curry, płatkami chili i kurkumą. Zamiast tahini dodaję masła orzechowego, ale pasta z prażonego sezamu też będzie pasować. Polecam do lunchboxu oraz jak bazę do przygotowywania różnych ciekawych i smacznych kanapeczek 🙂 0

37 4.84

Hummus z dynią

Z przyprawą curry i masłem orzechowym

  • Śniadania
  • Pasty kanapkowe
  • Kolacje
  • Ciecierzyca
  • Dynia
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
masło orzechowe
tahini
przyprawa curry
kmin rzymski
kurkuma

Składniki

  • 1 puszka 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła orzechowego lub tahini
  • 1/2 ząbka czosnku
  • przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy curry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki płatków chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz
  • do dekoracji np. pestki dyni, curry, płatki chili, oliwa

Przygotowanie

  • Przygotować ciecierzycę, zachować kilka łyżek zalewy z puszki lub wodę z gotowania. Przygotować puree z pieczonej dyni, ostudzić. Puree z dyni odcisnąć w gazie aby było jak najbardziej gęste.
  • Ciecierzycę włożyć do pojemnika blendera, dodać oliwę i zacząć miksować. Można dodać 1 – 2 łyżki zalewy z ciecierzycy aby łatwiej się miksowało.
  • Gdy ciecierzyca będzie już zgrubnie rozdrobniona dodać przygotowane puree z dyni, masło orzechowe lub tahini, obrany czosnek, przyprawy, doprawić solą i pieprzem. Miksować na gładką konsystencję.
  • Przełożyć do miseczki lub do pojemnika i udekorować np. pestkami dyni, przyprawą curry, płatkami chili, na koniec skropić oliwą.
  • Hummus z dynią Hummus z dynią
About the Author

Leave a Reply

*