Grzanki jajeczne
Szybka, prosta i smaczna propozycja śniadania na ciepło. Możecie dodać żółtego tartego sera, roztarty czosnek, cebulkę, pomidorka, paprykę lub kosteczki wędliny, ja dziś wybrałam klasyczną wersję tego smakołyku. Można – podobnie jak ja – do jajek dodać jedynie sól i świeżo zmielony pieprz, a także równie dobrze mieloną paprykę słodką/ostrą i zioła, np. bazylię, zioła prowansalskie, lubczyk, itp. Do takich ziołowych grzanek świetnie pasuje tarty ser, który się smakowicie roztapia i plaster pomidora. Wtedy należy z jednej strony usmażyć już grzankę, a gdy przewrócimy ją na drugi bok wtedy posypać serem, dodać plaster pomidora czy inne dodatki.
SKŁADNIKI:
- 3 kajzerki – wychodzi około 11-12 kromek
- 3 jajka
- sól, świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie: słodka mielona papryka
- olej do smażenia – około 4 łyżek – możecie smażyć na oleju rzepakowym lub klarowanym maśle, w przypadku drugiej opcji, grzanki wychodzą maślane
PRZYGOTOWANIE:
- bułki kroimy w lekko skośne kromki, dzięki temu są dłuższe
- jajka roztrzepujemy w misce, solimy i pieprzymy – opcjonalnie, dodajemy paprykę i bazylię
- kromki obtaczamy w jajkach z obu stron, smażymy na rumiano z obu stron na gorącym oleju.
Smacznego 😉