default-logo

Gofry jaglane z awokado i jajkiem sadzonym

Gofry jaglane z awokado i jajkiem sadzonym Gofry bezglutenowe z mąki jaglanej. W wersji na słono sprawdzą się jako dodatek do śniadania, np. zamiast pieczywa (choć oczywiście można je zrobić również w wersji na słodko). Moja propozycja podania to jajko (np. sadzone, w koszulce) oraz awokado. Całość posypałam podsmażonymi kawałeczkami boczku. Mile widziane dodatki warzywne jak papryka czy mix sałat. Takie gofry jaglane można również podawać jako dodatek do gulaszu, potrawki, lecza itp. Mąkę jaglaną kupicie np. w specjalistycznym sklepie eko, przez internet, lub w supermarkecie na dziale z produktami eko. Zobaczcie też inne przepisy na dania z mąki jaglanej. 0

12 4.5

Gofry jaglane z awokado i jajkiem sadzonym

  • Śniadania
  • Jajka na śniadanie
  • Śniadania bez chleba
  • Jajka
  • Awokado
  • Przepisy fit
  • Bezglutenowe
  • Gofry
mąka jaglana

Gofry jaglane można przygotować także w wersji na słodko. Wówczas dajemy tylko szczyptę soli do ciasta i dodajemy cukier, np. wanilinowy oraz zwykły po 1 łyżce.

Składniki

4 porcje
Gofry
  • 150 g mąki jaglanej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka (zwykłego lub roślinnego np. kokosowego z kartonu lub migdałowego)
Dodatki
  • awokado
  • sok z cytryny
  • szczypiorek
  • jajka sadzone (lub w koszulce)
  • boczek
  • papryka lub pomidorki koktajlowe
  • oliwa

Przygotowanie

Gofry
  • Mąkę jaglaną wsypać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać rózgą.
  • Dodać roztopione masło lub olej, żółtka oraz mleko. Zmiksować na gładką masę, następnie odstawić na minimum pół godziny pod przykryciem.
  • W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka na sztywną pianę. Dodać je do masy i delikatnie wymieszać.
  • Nakładać porcję ciasta na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażyć gofry przez około 5 minut w zależności od mocy gofrownicy (gofry jaglane nieco dłużej się smażą od zwykłych).
Dodatki
  • Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na jednym gofrze. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i posypać szczypiorkiem.
  • Na patelni zrumienić pokrojony w kosteczkę boczek, zdjąć z patelni. Zlać tłuszcz z patelni, wytrzeć ją ręcznikiem papierowym, usmażyć jajka sadzone na maśle, doprawić solą i pieprzem.
  • Jajka położyć na drugim gofrze, posypać pokrojonym boczkiem i udekorować pokrojoną na plasterki papryką lub pomidorkami koktajlowymi.
  • Gofry jaglane z awokado i jajkiem sadzonym Gofry jaglane z awokado i jajkiem sadzonym
  • Gofry jaglane z awokado i jajkiem sadzonym Gofry jaglane z awokado i jajkiem sadzonym
About the Author

Leave a Reply

*