default-logo

Galettes bretonnes

Galettes bretonnes Pyszne naleśniki gryczane inspirowane francuskimi galettes bretonnes. Pomysł na lunch oraz świetna alternatywa dla kanapek na śniadanie lub kolację. Usmażone naleśniki można przechowywać przez kilka dni w lodówce (także zamrozić). Gdy mamy gotowe naleśniki przygotowanie smacznej przekąski trwa już tylko chwilę. Chrupiące, z roztopionym serem i ulubionymi dodatkami w środku (polecam np. ser kozi, paprykę i dobre salami), naprawdę rewelacyjne. Koniecznie do wypróbowania! 🙂 0

18 4.33

Galettes bretonnes

Naleśniki gryczane zapiekane z jajkiem, szynką i serem

  • Naleśniki
  • Kuchnia francuska
  • Jajka na śniadanie
  • Śniadania bez chleba
  • Kolacje na ciepło
  • Kasza gryczana
  • Jajka
  • Przepisy fit
  • Bezglutenowe
  • Dla dzieci
mąka gryczana

Składniki

Ciasto na naleśniki gryczane
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej lub mąki gryczanej
  • szczypta soli morskiej
  • 1 małe jajko 
  • 1/2 łyżki oleju (użyłam kokosowego, ale może być dowolny lub masło)
  • ok. 3 szklanek wody
Propozycje dodatków
  • jajko, szynka, ser (w plasterkach lub tarty), szczypiorek, suszone pomidory
  • salami, rolada kozia pleśniowa, czerwona papryka, rukola
  • wędzony łosoś, tarta mozzarella, koperek
  • blanszowany szpinak, ser pleśniowy

Przygotowanie

Ciasto na naleśniki gryczane
  • Kaszę zmielić na proszek (mąkę) w młynku do kawy lub młynku do zbóż, lub użyć gotowej mąki gryczanej. Gotową mąkę gryczaną wsypać do miski, zrobić w niej dołek, dodać sól, jajko i roztopiony tłuszcz.
  • Mieszać łyżką jajko z mąką stopniowo zagarniając coraz więcej mąki i dolewając wodę. Ciasto można zmiksować mikserem. Ma być gładkie, bez grudek mąki i dość płynne (ma swobodnie rozprowadzać się po patelni, czyli konsystencja podobna do mleka skondensowanego, w razie potrzeby dodać więcej wody.
  • Ciasto najlepiej zostawić na ok. 15 – 30 minut, ale można też smażyć naleśniki od razu.
  • Naleśniki smażyć na rozgrzanej większej patelni naleśnikowej smarując powierzchnię odrobiną oleju. Z każdej strony smażyć po ok. minucie lub do lekkiego zrumienienia.
Smażenie z dodatkami
  • Z jajkiem: naleśnika położyć na patelni i ustawić średni gaz. Na środek wbić jajko i smażyć przez około 1-2 minuty, następnie obłożyć jajko kawałkami szynki, dodać ser. Gdy białko będzie już w ponad połowie ścięte a spód naleśnika lekko zrumieniony, założyć brzegi naleśnika do środka i przytrzymać łopatką. Smażyć jeszcze przez ok. 1 – 2 minuty aż całe białko będzie ścięte. Posypać szczypiorkiem, posiekanymi suszonymi pomidorami, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Bez jajka: naleśnika położyć na patelni i chwilę podgrzać, położyć plasterki wędliny oraz sera. Po chwili smażenia, gdy ser zacznie się roztapiać, złożyć brzegi naleśnika do środka, docisnąć łopatką i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć na talerz, posypać pokrojoną papryką i rukolą, doprawić solą i pieprzem.

Wskazówki

Zobacz więcej przepisów na naleśniki gryczane.

  • Galettes bretonnes
About the Author

Leave a Reply

*