default-logo

Frittata

Frittata to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu danie z masy jajecznej z dodatkiem wszelakich warzyw, wędlin, serów. To włoska potrawa podobna nieco do omletu. Przedstawiam Ci mój sprawdzony przepis na frittatę z dodatkiem mrożonych warzyw, pomidorków koktajlowych oraz parmezanu. To świetna propozycja na ciepłe, rodzinne śniadanie. Wystarczy kilka chwil, by otrzymać pyszny, ciepły posiłek.

Frittatę wstępnie podsmażam na patelni, po czym zapiekam w piekarniku.

Do domowej frittaty możesz dodać świeże warzywa, konserwowe lub mrożone, kiełbasę, ulubioną wędlinę, sery. Frittata świetnie smakuje w wersji z suszonymi pomidorami, serem feta i oliwkami. Jeśli lubisz dania z jajkami na ciepło, polecam Ci mój sprawdzony przepis na szakszukę, czyli jajka w sosie pomidorowym z papryką.

Tytanowa patelnia wykorzystana do przygotowania domowej frittaty sprawdziła się tu idealnie, m.in. ze względu na możliwość włożenia patelni do piekarnika.

Frittata

Frittata


SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 40 g startego sera, np. parmezanu, grana padano
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • spora garść mrożonej marchewki z groszkiem
  • 6 różyczek brokułów
  • garść żółtej fasolki
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • do podania: posiekany szczypior lub koperek

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wbijam całe jajka, wlewam mleko. Roztrzepuję widelcem, solę i pieprzę. Dodaję tarty ser. Najbardziej polecam parmezan, lecz żółty ser tarty też będzie pasował.

Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim mrożone warzywa, tj.: brokuły, posiekaną na mniejsze kawałki fasolkę oraz marchewkę z groszkiem. Gdy lekko zmiękną dodaję pomidorki koktajlowe (lub cherry) posiekane na cztery. Warzywa podsmażam kilka minut, często mieszam.

Żółtą fasolkę możesz zastąpić zieloną fasolką szparagową.

Frittata

Gotową masę jajeczną wylewam na warzywa z patelni, przykrywam pokrywką i smażę tak frittatę przez 8 minut.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Frittatę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 10 minut.

Podaję gorącą posypaną posiekanym szczypiorem lub koperkiem.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*