Frittata
Frittata to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu danie z masy jajecznej z dodatkiem wszelakich warzyw, wędlin, serów. To włoska potrawa podobna nieco do omletu. Przedstawiam Ci mój sprawdzony przepis na frittatę z dodatkiem mrożonych warzyw, pomidorków koktajlowych oraz parmezanu. To świetna propozycja na ciepłe, rodzinne śniadanie. Wystarczy kilka chwil, by otrzymać pyszny, ciepły posiłek.
Frittatę wstępnie podsmażam na patelni, po czym zapiekam w piekarniku.
Do domowej frittaty możesz dodać świeże warzywa, konserwowe lub mrożone, kiełbasę, ulubioną wędlinę, sery. Frittata świetnie smakuje w wersji z suszonymi pomidorami, serem feta i oliwkami. Jeśli lubisz dania z jajkami na ciepło, polecam Ci mój sprawdzony przepis na szakszukę, czyli jajka w sosie pomidorowym z papryką.
Tytanowa patelnia wykorzystana do przygotowania domowej frittaty sprawdziła się tu idealnie, m.in. ze względu na możliwość włożenia patelni do piekarnika.
Frittata
SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 2 łyżki mleka
- 40 g startego sera, np. parmezanu, grana padano
- 6 pomidorków koktajlowych
- spora garść mrożonej marchewki z groszkiem
- 6 różyczek brokułów
- garść żółtej fasolki
- łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
- do podania: posiekany szczypior lub koperek
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbijam całe jajka, wlewam mleko. Roztrzepuję widelcem, solę i pieprzę. Dodaję tarty ser. Najbardziej polecam parmezan, lecz żółty ser tarty też będzie pasował.
Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim mrożone warzywa, tj.: brokuły, posiekaną na mniejsze kawałki fasolkę oraz marchewkę z groszkiem. Gdy lekko zmiękną dodaję pomidorki koktajlowe (lub cherry) posiekane na cztery. Warzywa podsmażam kilka minut, często mieszam.
Żółtą fasolkę możesz zastąpić zieloną fasolką szparagową.
Gotową masę jajeczną wylewam na warzywa z patelni, przykrywam pokrywką i smażę tak frittatę przez 8 minut.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Frittatę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 10 minut.
Podaję gorącą posypaną posiekanym szczypiorem lub koperkiem.
Smacznego.