default-logo

Frittata z szynką i fetą

Frittata to danie kuchni włoskiej. Ten pyszny i sycący omlet w wersji wytrawnej podasz na ciepłe śniadanie dla całej rodziny. Mój przepis na frittatę jest z szynką, fetą i papryką. Frittata to idealna propozycja na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje gorąca, prosto z patelni. Dodatkowymi składnikami mojej frittaty są tarty żółty ser, por oraz czosnek, które idealnie podkreślają smak całego dania. Frittata to pyszne połączenie jajek z dowolnymi dodatkami, serami, warzywami, wędlinami.. Możesz ją przygotować na wiele sposobów, wedle upodobań, łączyć smaki, warzywa i przyprawy. Frittatę można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Do mojej frittaty pasować będzie także garść świeżego szpinaku oraz trzy posiekane drobno suszone pomidory. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na frittatę z szynką i fetą, w którym paprykę z powodzeniem zastąpisz kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Poniżej dokładny opis przygotowania oraz kilka porad. Gotowe danie posyp świeżymi ziołami: natką, szczypiorkiem, rukolą, kolendrą, a nawet koperkiem lub bazylią.

Frittata z szynką i fetą

Frittata z szynką i fetą


SKŁADNIKI:

  •  5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 130 g szynki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 65 g tartego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ czerwonej papryki – 120 g
  • 140 g fety
  • kawałek pora – jasna część – 35 g
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE:

Umytego pora kroję wzdłuż na cztery i siekam w drobną kostkę.

Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Potrzebujesz około 65 g tartego sera. Żółty ser możesz zastąpić parmezanem, bursztynem, cheddarem, grana padano..

Frittata z szynką i fetą

Połowę czerwonej papryki kroję w kosteczkę.

Porada. Możesz zastąpić ją garścią posiekanych na cztery pomidorków koktajlowych lub papryką żółtą bądź zieloną.

Obrany ząbek czosnku przeciskam przez praskę.

Frittata z szynką i fetą

Do miseczki wbijam 5 dużych jajek, solę i pieprzę, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Czarny pieprz możesz zastąpić kolorowym, a nawet pieprzem cytrynowym. Dodatkowo możesz przyprawić jajka większą szczyptą słodkiej i ostrej papryki oraz oregano.

Frittata z szynką i fetą

Do jajek dodaję tarty żółty ser, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki mleka oraz 2 łyżki posiekanego szczypiorku. Całość mieszam do połączenia.

Porady. Jeśli nie masz mleka możesz go w ostateczności zastąpić śmietanką 12%, 18%, a nawet śmietanką 30%. Zamiast szczypioru można dodać posiekany koperek lub natkę, w tej samej ilości – dwóch łyżek.

Frittata z szynką i fetą

Szynkę oraz fetę kroję w niewielkiej wielkości kostkę.

Na łyżeczce masła klarowanego podsmażam posiekanego pora wraz z papryką.

Frittata z szynką i fetą

Gdy por lekko się zeszkli a papryka delikatnie zmięknie wlewam mieszankę jajek z serem, mlekiem, czosnkiem i szczypiorkiem. Całość posypuję równomierni kawałkami szynki.

Frittata z szynką i fetą

Frittatę smażę na małej mocy palnika pod przykryciem przez kilka minut. Gdy jajka lekko się zetną (szczególnie na brzegach) dodaj posiekaną fetę. Rozrzucam ją równomiernie na daniu.

Frittata z szynką i fetą

Całe danie duszę na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem.

Usmażoną frittatę podawaj udekorowaną świeżymi ziołami, szczególnie natką, bazylią, rukolą, szczypiorkiem, kolendrą. Zioła nadadzą dodatkowego smaku i aromatu gorącemu daniu.

Frittatę zajadaj samą lub z grzankami maślanymi albo chrupiącą bagietką.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*