Idealny naleśnik na śniadanie, deser czy kolację.
Dodajecie swoje ulubione owoce – u mnie złote kiwi i do piekarnika.
jest kremowy, delikatny i smakuje owocami.
Znika szybko więc polecam.
Francuski naleśnik z piekarnika.
Składniki: forma 22 x 32 cm
- 6 dużych jaj
- 2 szklanki mąki pszennej T 650
- szczypta soli
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki złotego rumu
- 4 – 6 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 3 złote kiwi lub inne owoce
- cukier puder do posypania
Przygotowanie naleśnika:
- Do miski włożyłam wszystkie składniki czyli jaja, mleko, mąkę, sól, ksylitol, wlałam rum, zmiksowałam na gładką masę.
- Odstawiłam aby ciasto się przegryzło na 30 minut.
- Formę wysmarowałam masłem i wlałam do niej ciasto.
- Kiwi obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki.
- 2 wrzuciłam do ciasta po całej powierzchni.
- Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 220 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 15 minut.
- Potem zmniejszyłam temperature do 200 C i piekłam kolejne 15 – 20 minut lub do momentu aż naleśnik się ładnie zrumienił.
- On w tym czasie sporo urośnie.
- Ostatnie kiwi ułożyłam na wierzchu naleśnika i posypałam cukrem pudrem.
- Idealne na ciepło, smakowite na zimno.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Stokrotki |