default-logo

Flaugnarde – francuski naleśnik z piekarnika

Idealny naleśnik na śniadanie, deser czy kolację.

Dodajecie swoje ulubione owoce – u mnie złote kiwi i do piekarnika.

jest kremowy, delikatny i smakuje owocami.

Znika szybko więc polecam. 

Francuski naleśnik z piekarnika.

Flaugnarde - francuski naleśnik z piekarnika

Flaugnarde - francuski naleśnik z piekarnika

Składniki: forma 22 x 32 cm

  • 6 dużych jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej T 650
  • szczypta soli
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki złotego rumu
  • 4 – 6 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 3 złote kiwi lub inne owoce
  • cukier puder do posypania

Flaugnarde - francuski naleśnik z piekarnika

Flaugnarde - francuski naleśnik z piekarnika

Przygotowanie naleśnika:

  • Do miski włożyłam wszystkie składniki czyli jaja, mleko, mąkę, sól, ksylitol, wlałam rum, zmiksowałam na gładką masę.
  • Odstawiłam aby ciasto się przegryzło na 30 minut.
  • Formę wysmarowałam masłem i wlałam do niej ciasto.
  • Kiwi obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki.
  • 2 wrzuciłam do ciasta po całej powierzchni.
  • Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 220 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 15 minut.
  • Potem zmniejszyłam temperature do 200 C i piekłam kolejne 15 – 20 minut lub do momentu aż naleśnik się ładnie zrumienił.
  • On w tym czasie sporo urośnie.
  • Ostatnie kiwi ułożyłam na wierzchu naleśnika i posypałam cukrem pudrem.
  • Idealne na ciepło, smakowite na zimno.

Flaugnarde - francuski naleśnik z piekarnika

Smacznego.

Przepis kuchni francuskiej.

„Podróże małe i duże”

Flaugnarde - francuski naleśnik z piekarnika
Stokrotki
About the Author

Leave a Reply

*