Dżem brzoskwiniowy – dwa przepisy
0 Comment

4 5
Śr ocena
Dżem brzoskwiniowy – dwa przepisy
Tradycyjny dżem oraz błyskawiczny dżem z cukrem żelującym
- Śniadania
- Brzoskwinie
- Przetwory
Składniki
Dżem tradycyjny
- 1 i 1/2 kg brzoskwiń
- 1 i 1/2 kg cukru
- sok z jednej cytryny
Dżem z cukrem żelującym
- 1 i 1/2 kg brzoskwiń
- 1/2 kg cukru żelującego 3:1
Przygotowanie
Dżem tradycyjny
- Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić. Włożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i sok z cytryny.
- Zagotować na dużym ogniu, zebrać pianę, zmiejszyć ogień i gotować na minimalnym ogniu aż dżem zgęstnieje i zmniejszy objętość o połowę (dodatkowo zastygnie po ostudzeniu). Podczas gotowania mieszać od czasu do czasu i uważać aby dżem nie przypalał się.
- Gorący dżem nałożyć do słoików, zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.
Dżem z cukrem żelującym
- Brzoskwinie umyć (obrać lub pozostawić ze skórkami), pokroić na małe kawałki, wyrzucić pestki. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier żelujący i wymieszać.
- Zagotować co chwilę mieszając, a po zagotowaniu gotować na średnim ogniu przez 4 minuty cały czas delikatnie mieszając, następnie odstawić z ognia.
- Gorący dżem nakładać do słoików i od razu zakręcić, nie trzeba pasteryzować.
Wskazówki
- Cukier żelujący 1:1 to gotowy produkt składający się z cukru z dodatkiem pektyny, która zagęszcza dżem. „1:1” oznacza, że na 1 kg owoców dajemy 1 kg cukru żelującego. Dostępne są cukry żelujące 2:1 i 3:1 gdzie cukru daje się odpowiednio 2 lub 3 razy mniej, ale zawierają one konserwant. Zabezpiecza on dżem przed zepsuciem.
- W przepisie nr 2 jednorazowo gotujemy tylko 1 i 1/2 kg owoców lub mniej (z odpowiednio mniejszą ilością cukru). Używamy dużego garnka. Garnek napełniamy nie wyżej niż do połowy.