default-logo

Dżem brzoskwiniowy – dwa przepisy

Dżem brzoskwiniowy - dwa przepisy Pyszny dżem brzoskwiniowy, który możemy przygotować na zimę. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić nawet małą jego ilość do natychmiastowego wykorzystania — do naleśników, gofrów (np. moich ulubionych drożdżowych) czy kanapek z chałki na lekkie letnie śniadanie na słodko. Na zdjęciu dżem brzoskwiniowy z domową chałką, którą upiekłam z tego najlepszego przepisu. Jest to świetny sposób na wykorzystanie żółtek po bezie (ja piekłam porzeczkową Pavlovę). Ciasto na chałkę bardzo łatwo się zagniata i można trzymać w lodówce przez 4 dni. Chałka jest miękka i delikatna, właśnie dzięki zawartości żółtek. Do podania można ją lekko opiec w tosterze, posmarować masłem i dżemem. Podaję dwa przepisy na dżem brzoskwiniowy – jeden tradycyjny, z taką samą ilością cukru co owoców, dłużej gotowany. Drugi – szybki dżem z dodatkiem cukru żelującego. Używając cukru żelującego 3:1 możemy dać 3 razy mniej cukru co owoców. Więcej wskazówek w przepisie 🙂 0

4 5

Dżem brzoskwiniowy – dwa przepisy

Tradycyjny dżem oraz błyskawiczny dżem z cukrem żelującym

  • Śniadania
  • Brzoskwinie
  • Przetwory

Składniki

Dżem tradycyjny
  • 1 i 1/2 kg brzoskwiń
  • 1 i 1/2 kg cukru
  • sok z jednej cytryny
Dżem z cukrem żelującym
  • 1 i 1/2 kg brzoskwiń
  • 1/2 kg cukru żelującego 3:1

Przygotowanie

Dżem tradycyjny
  • Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić. Włożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i sok z cytryny.
  • Zagotować na dużym ogniu, zebrać pianę, zmiejszyć ogień i gotować na minimalnym ogniu aż dżem zgęstnieje i zmniejszy objętość o połowę (dodatkowo zastygnie po ostudzeniu). Podczas gotowania mieszać od czasu do czasu i uważać aby dżem nie przypalał się.
  • Gorący dżem nałożyć do słoików, zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.
Dżem z cukrem żelującym
  • Brzoskwinie umyć (obrać lub pozostawić ze skórkami), pokroić na małe kawałki, wyrzucić pestki. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier żelujący i wymieszać.
  • Zagotować co chwilę mieszając, a po zagotowaniu gotować na średnim ogniu przez 4 minuty cały czas delikatnie mieszając, następnie odstawić z ognia.
  • Gorący dżem nakładać do słoików i od razu zakręcić, nie trzeba pasteryzować.

Wskazówki

  • Cukier żelujący 1:1 to gotowy produkt składający się z cukru z dodatkiem pektyny, która zagęszcza dżem. „1:1” oznacza, że na 1 kg owoców dajemy 1 kg cukru żelującego. Dostępne są cukry żelujące 2:1 i 3:1 gdzie cukru daje się odpowiednio 2 lub 3 razy mniej, ale zawierają one konserwant. Zabezpiecza on dżem przed zepsuciem.
  • W przepisie nr 2 jednorazowo gotujemy tylko 1 i 1/2 kg owoców lub mniej (z odpowiednio mniejszą ilością cukru). Używamy dużego garnka. Garnek napełniamy nie wyżej niż do połowy.
  • Dżem brzoskwiniowy
About the Author

Leave a Reply

*