default-logo

Domowa granola

Dziś zdrowe, pożywne i bardzo smaczne gotowanie, a raczej pieczenie domowej granoli z firmą Helio.

Domowa granola, czyli mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i miodu (lub cukru), pieczona do chrupkości. Granolę możemy zjeść od razu lub zamknąć szczelnie w słoiku, puszce i przechowywać do 2 tygodni czasu, nie dłużej.

Dziś u mnie granola z płatkami migdałów i bakaliami firmy HELIO. Wspaniała i chrupiąca! Idealna przekąska, śniadanie do mleka, jogurtu, maślanki.

Pomysłów na granolę jest kilka: można pochrupać samą zamiast chipsów w któryś wieczór, zjeść z jogurtem, mlekiem lub maślanką, udekorować świąteczny mazurek lub inny słodki wypiek, którego smak wzbogaci domowa granola.

Dzięki suszonym produktom, a konkretnie miechunce, suszonym figom oraz morwie białej suszonej, które otrzymałam od polskiej firmy Helio postanowiłam przygotować coś pożywnego i zdrowego na śniadanie, które dodaje energii, pięknie wygląda, wspaniale smakuje i chrupie niesamowicie! Powstają coś w rodzaju mini chipsy, zdrowe mini chipsy 🙂
Granolę traktuję także jako przekąskę w ciągu dnia kiedy mam na coś ochotę i nie wiem dokładnie na co 😉 a że zdrowe i super smaczne to wybieram bez wyrzutów sumienia tę opcję, do pochrupania bez wyrzutów sumienia 😉

Miłego i smacznego dnia! 🙂

Domowa granola

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżki posiekanych suszonych moreli
  • 3 łyżki posiekanych suszonych fig Helio
  • 2 łyżki suszonej miechunki Helio
  • 1 łyżka morwy białej suszonej Helio
  • 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 C.
Orzechy, morele i figi posiekaj, następnie wraz z pozostałymi składnikami (oprócz miechunki i morwy białej) wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przypraw, dodaj miód, syrop z agawy lub klonowy, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, kilka razy wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły. 5 minut przed końcem dorzuć miechunkę i morwę białą, wymieszaj, podpiecz.

Gotowe! smacznego 🙂

Do domowej granoli wykorzystałam produkty firmy Helio z serii Helio Natura, smak zdrowia! 😉

Domowa granola

Figi suszone

Domowa granola

Goldenberry – miechunka suszona

Domowa granola

Morwa biała suszona

Domowa granola

Polecam suszone owoce HELIO, są zdrową przekąską, idealnie nadają się jako dodatek do śniadań, wypieków, dekoracji ciast czy ciasteczek. Wspaniała przekąska przed tv. Smacznego 🙂

About the Author

Leave a Reply

*