Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Zielona uczta”. Wiosna, lato”.
Zawsze mówią że w prostocie siła i tutaj to się znakomicie potwierdza.
Prosto, pysznie, zdrowo i odżywczo.
Polecam na śniadanie na dobry początek dnia.
Halloumi z pomidorami.
Składniki:
- 350 g pomidorów
- 4 średnie szalotki
- 4 łyżki oliwy
- 4 gałązki tymianku
- 4 gałązki rozmarynu
- 250 g sera halloumi
- 1/2 łyżeczki płatków chili
Dodatkowo:
- 5 dużych pieczarek
- 1/2 bagietki
Przygotowanie dania:
- Na oliwie podsmażałam najpierw pokrojone w plastry pomidory razem z gałązkami tymianku i rozmarynu.
- Portem zdjęłam z patelni pomidory a podsmażyłam szalotkę pokrojoną w plastry.
- Smażyłam aż zmiękła, zdjęłam z patelni a wrzuciłam pokrojone w plastry pieczarki.
- Na nowej porcji oliwy smażyłam z obu stron na złoty kolor pokrojone w poprzeczne plastry halloumi.
- Bagietkę pokroiłam na mniejsze kawałki i podsmażyłam ją na patelni po halloumi.
- Podałam plastry sera z pomidorami, szalotką i pieczarkami.
Smacznego.
Pomysł wg przepisu Nigela Slatera.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Pałac w Lubinie woj. kujawsko – pomorskie |