default-logo

Chrupiące halloumi z soczystymi pomidorami

Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Zielona uczta”. Wiosna, lato”

Zawsze mówią że w prostocie siła i tutaj to się znakomicie potwierdza.

Prosto, pysznie, zdrowo i odżywczo.

Polecam na śniadanie na dobry początek dnia.

Halloumi z pomidorami.

Chrupiące halloumi z soczystymi pomidorami

Chrupiące halloumi z soczystymi pomidorami

Składniki:

  • 350 g pomidorów
  • 4 średnie szalotki
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 250 g sera halloumi
  • 1/2 łyżeczki płatków chili

Dodatkowo:

  • 5 dużych pieczarek
  • 1/2 bagietki

Chrupiące halloumi z soczystymi pomidorami

Przygotowanie dania:

  • Na oliwie podsmażałam najpierw pokrojone w plastry pomidory razem z gałązkami tymianku i rozmarynu.
  • Portem zdjęłam z patelni pomidory a podsmażyłam szalotkę pokrojoną w plastry.
  • Smażyłam aż zmiękła, zdjęłam z patelni a wrzuciłam pokrojone w plastry pieczarki.
  • Na nowej porcji oliwy smażyłam z obu stron na złoty kolor pokrojone w poprzeczne plastry halloumi.
  • Bagietkę pokroiłam na mniejsze kawałki i podsmażyłam ją na patelni po halloumi.
  • Podałam plastry sera z pomidorami, szalotką i pieczarkami.

Chrupiące halloumi z soczystymi pomidorami

Smacznego.

Pomysł wg przepisu Nigela Slatera.

„Podróże małe i duże”

Chrupiące halloumi z soczystymi pomidorami
Pałac w Lubinie woj. kujawsko – pomorskie
About the Author

Leave a Reply

*