default-logo

Chlebek z jabłkami i bakaliami

Taki chlebek – ciasto będzie dziś jedzony bo trzeba sobie dogadzać Dziewczyny, dziś przecież nasze święto.

Chlebek jest aromatyczny, wilgotny i bardzo smakowity.

Można go zajadać jako ciasto do kawy, herbaty czy czystka ale również posmarować masłem i ułożyć plaster sera, będzie wyśmienicie. 

Ktoś ma ochotę dziś na chlebek jabłkowy?

Chlebek z jabłkami i bakaliami

Chlebek z jabłkami i bakaliami

Składniki: keksówka 10 x 25 cm

  • 2 jaja
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki ksylitolu, cukru lub czego używacie
  • szczypta soli
  • 1 cytryna
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów arachidowych
  • garść rodzynków

Chlebek z jabłkami i bakaliami

Chlebek z jabłkami i bakaliami

Przygotowanie chlebka:

  • Jabłka – ja używam ze skórką, Wy możecie obrać jak nie jadacie.
  • Przekroiłam je na połówki, wydrążyłam gniazda nasienne i połowę jabłka pokroiłam w drobną kostkę, skropiłam je sokiem z cytryny i wymieszałam ze szczyptą cynamonu, odstawiłam.
  • Resztę jabłek starłam na tarce o drobnych oczkach.
  • Odłożyłam łyżkę orzechów i łyżkę żurawiny do dekoracji.
  • Resztę orzechów posiekałam.
  • W misce wymieszałam mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, cukier, sól, rodzynki, żurawinę i orzechy posiekane.
  • W drugiej misce wymieszałam jaja, starte jabłka, olej, jogurt.
  • Połączyłam zawartość obu misek, wymieszałam.
  • Kesówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto.
  • Na wierzchu ułożyłam pozostawione jabłka, żurawinę i orzechy.
  • Piekłam chlebek w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
  • Po 40 minutach sprawdziłam czy chleb nie za bardzo się spieka z wierzchu, należy wtedy nakryć go papierem do pieczenia.
  • Przed wyjęciem z piekarnika sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  • Patyczek ma być suchy.

Chlebek z jabłkami i bakaliami

Smacznego.

Przepis od Adriana Marczewska.

„Podróże małe i duże”

Chlebek z jabłkami i bakaliami
Pałac w Lubrańcu woj. kujawsko – pomorskie
About the Author

Leave a Reply

*