default-logo

Chleb żytnio – orkiszowy z rodzynkami

Szybko i łatwo można upiec chleb na śniadanie.

Wystarczy parę składników wrzucić do miski, wymieszać a potem to już z górki.

Rośnie szybko, nie trzeba go doglądać.

Zaczynamy wypiekanie?

Chleb z rodzynkami.

Chleb żytnio - orkiszowy z rodzynkami

Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 500 g wody
  • 20 g soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 80 g rodzynków
  • 400 g mąki żytniej T 720
  • 400 g mąki orkiszowej T 630
  • 100 g mleka
  • oliwa do posmarowania

Chleb żytnio - orkiszowy z rodzynkami

Przygotowanie chleba:

  • Wymieszałam w dużej misce zakwas z solą, wodą i drożdżami.
  • Dodałam rodzynki, mleko i pozostawiłam na 15 minut aby rodzynki napęczniały.
  • Potem dodałam obie mąki i wymieszałam do połączenia składników.
  • Foremki nasmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto.
  • Wyrównałam wierzch, spryskałam oliwą, nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrastania na 5 – 6 godzin.
  • Ciasto wyrośnie do wysokości foremek.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 45 – 50 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Chleb żytnio - orkiszowy z rodzynkami

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Chleb żytnio - orkiszowy z rodzynkami
Cerkiew w Czyżach woj. podlaskie
About the Author

Leave a Reply

*