default-logo

Chleb żytni razowy na zakwasie

Jak zrobić najprostszy chleb na zakwasie? żeby był dobry, smaczny, z chrupiącą skórką i sprężystym miąższem?

Warto przygotować mąki żytnie razową i białą.

Ja miałam T 2000 grubo mieloną i 720 ale można użyć też razowej miałkiej.

Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, potrzeba jednak czasu aby wyrósł.

Prosty chleb żytni.

Chleb żytni razowy na zakwasie

Chleb żytni razowy na zakwasie

Składniki:

  • 120 g zakwasu żytniego
  • 500 g wody
  • 16 g soli
  • 300 g mąki żytniej T 2000 grubo mielonej
  • 200 g mąki żytniej T 720
  • mąka do posypania wierzchu

Chleb żytni razowy na zakwasie

Przygotowanie chleba:

  • Do miski włożyłam zakwas, sól i wlałam wodę i dokładnie wymieszałam.
  • Teraz wsypałam obie mąki i wymieszałam do połączenia składników.
  • Foremkę 26 – 12 cm wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
  • Wyrównałam wierzch i posypałam mąką żytnią jasną.
  • Nakryłam foremkę folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na ok. 5 – 6 godzin, czasami dłużej.
  • Ciasto ma wyrosnąć do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 – 60 minut lub do suchego patyczka.
  • Studziłam chleb na kratce.

Chleb żytni razowy na zakwasie

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Chleb żytni razowy na zakwasie
Zabytkowy młyn nad Grabią w Nowych Kozubach woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*