default-logo

Chleb żytni na zakwasie żytnim

Pomysł na chleb pochodzi z książki Jeffreya Hamelmana „Chleb”.

Ten chleb ma bardzo dobry smak, lekko kwaskowy z miękkim wnętrzem i chrupiąca skórką.

Polecam do kanapek, grzanek, tostów.

Chleb wg Hamelmana.

Chleb żytni na zakwasie żytnim

Chleb żytni na zakwasie żytnim

Składniki na 2 bochenki:

Zakwas:

  • 318 g mąki żytniej chlebowej – u mnie T 720 – 2 i 1/2 szklanki
  • 255 g wody – 1 i 1/8 szklanki
  • 17 g dojrzałego zakwasu żytniego – 2 łyżki

Ciast właściwe:

  • zakwas jw.
  • 590 g mąki żytniej T 720
  • 318 g mąki pszennej chlebowej T 750
  • 672 g wody
  • 17 g soli

Chleb żytni na zakwasie żytnim

Przygotowanie zakwasu:

  • Zakwas musi dojrzewać 14 – 16 godzin więc trzeba go zrobić odpowiednio wcześnie np. wieczorem przed pieczeniem.
  • Wymieszałam składniki zakwasu w misce, nakryłam i odstawiłam na blacie kuchennym na wspomniany wcześniej czas 14 – 16 godzin.

Przygotowanie chleba:

  • Do misy robota włożyłam wszystkie składniki przeznaczone na chleb i mieszałam na I prędkości robota 4 minuty i na II prędkości około minuty.
  • Ciasto powinno być ciepłe – ok. 27 C ale jest to możliwe jak robot miesza i wytwarza temperaturę.
  • Potem wyjęłam ciasto na blat, uformowałam dwa bochenki i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do wyrastania na około 60 – 120 minut.

Chleb żytni na zakwasie żytnim

  • Następnie nacięłam bochny żyletką.

Chleb żytni na zakwasie żytnim

  • Piekarnik nagrzałam do 240 C i przed samym włożeniem spryskałam wnętrze nagrzanego piekarnika wodą.
  • Piekłam chleby 15 minut i zmniejszyłam temperaturę do 230 C z opcją grzania góra/dół i piekłam jeszcze 30 – 40 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
  • Najsmaczniejszy do zjedzenia jest po 24 godzinach.

Chleb żytni na zakwasie żytnim

Smacznego.

Przepis Jeffrey Hamelman

„Podróże małe i duże”

Chleb żytni na zakwasie żytnim
Słoneczniki
About the Author

Leave a Reply

*