default-logo

Chleb z suszonymi pomidorami

Chleb z suszonymi pomidorami Chleb z suszonymi pomidorami i kanapkowa pasta z tuńczyka. To błyskawiczna wersja chleba z grubą i chrupiącą skórką, bez konieczności wyrabiania ciasta (składniki po prostu mieszamy łyżką) oraz bez długiego czekania na wyrośnięcie ciasta (wystarczy 2 i 1/2 godziny). Zatem bez konieczności „nastawiania” ciasta wieczorem poprzedniego dnia. Chleb pieczemy w żaroodpornym garnku częściowo pod przykryciem. Można piec dwa bochenki jeden po drugim 🙂 Jeden możemy zrobić np. z podsmażonymi kawałeczkami boczku czy posiekanymi oliwkami, drugi z kawałeczkami sera. Dodatków dajemy około 200 g. Do kanapki z chleba z suszonymi pomidorami zrobiłam pastę z tuńczyka. Doprawiam ją filecikami anchovies, solą i pieprzem, dodałam też masło, ale sprawdzi się również kremowy serek. Po schłodzeniu w lodówce pasta będzie bardziej gęsta. 0

76 4.92

Chleb z suszonymi pomidorami

  • Pieczywo
  • Chleb
  • Śniadania
  • Kolacje
suszone pomidory

Domowy chleb pieczony w żaroodpornym naczyniu/garnku (z pokrywą, np. garnek żeliwny emaliowany). Bez wyrabiania ciasta (składniki po prostu mieszamy łyżką).

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka suszonych instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • 350 g wody mineralnej niegazowanej

Przygotowanie

  • Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory i drożdże, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać wodę mineralną i wymieszać łyżką (ciasto będzie rzadkie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 – 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
  • Gdy piekarnik (i garnek!) będą już bardzo gorące, wlać ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć garnek pokrywą i piec przez 25 minut.
  • Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut (mniej więcej w połowie tego czasu kładę na chlebie kawałek folii aluminiowej aby wierzch się nie zaczął czernić).
  • Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Do chleba z suszonymi pomidorami pasować będzie pasta z tuńczyka.

Wskazówki

  • Podobny chleb można zrobić bez dodatków lub zastąpić suszone pomidory pokrojonym i podsmażonym boczkiem lub mieszanką różnych rodzajów sera, a nawet orzechów włoskich czy rodzynek.
  • Do pieczenia można użyć szklanego garnka lub naczynia żaroodpornego.
  • Chleb z suszonymi pomidorami
  • Chleb z suszonymi pomidorami
  • Chleb z suszonymi pomidorami
About the Author

Leave a Reply

*