default-logo

Chleb z Owernii – Pain Auvergnat

poniedziałek, 17 stycznia 2022

Chleb z Owernii - Pain Auvergnat

Nowy Rok nastał i wraz z nim nowe wyzwania.

Wspólne pieczenie w Piekarni Amber to czasami takie wyzwania.

Ania tym razem wybrała dla nas chleb z okolic francuskiej Owernii, który ja wypiekałam jako bułeczki.

Według przepisu przy formowaniu bułek należy dobrze obsypać mąką podstawę aby kapelusiki się nie przykleiły i mnie się wydawało że obsypałam je dobrze.

Niestety nie bo kapelusiki mi się przykleiły.

W oryginalnym przepisie napisano że można je „czapeczki” posmarować też olejem, żeby się nie przykleiły i tak zrobię następnym razem.

Bułki są puszyste i pyszne, są idealne na śniadanie do plastra sera czy pasty jajecznej.

Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Wszystkim współpieczącym życzę udanego Nowego Roku i Niech nam się upiecze!

Pain Auvergnat.

Chleb z Owernii - Pain Auvergnat

Chleb z Owernii - Pain Auvergnat

Składniki: 11 bułek

Poolish:

  • 125 g wody
  • 0,2 g świeżych drożdży – tyle co dwa ziarenka ryżu
  • 100 g mąki pszennej T 1050 – mąka do pieczenia pizzy – użyłam maki pszennej T 750

Ciasto właściwe:

  • 240 g wody
  • 10 g słodu – dałam ciemny jęczmienny
  • 10 g płynnego miodu
  • 3 g świeżych drożdży
  • 400 g półbiałej mąki typ 812 – mąka pszenna pełnoziarnista – uzyłam mąki pszennej T 750
  • 10 g soli

Chleb z Owernii - Pain Auvergnat

Chleb z Owernii - Pain Auvergnat

Przygotowanie Polish:

  • Dzień przed pieczeniem wymieszałam drożdże a jest ich naprawdę maleńko i ponieważ nie mam tak małej wagi wzięłam jak pisano w przepisie tyle drożdży co dwa ziarenka ryżu, z wodą.
  • Dodałam mąkę i ponownie dobrze wymieszałam.
  • Teraz nakryłam miskę folią i zostawiłam na blacie na całą noc, 12 – 18 godzin.
  • Na całej powierzchni polish powinny być dziurki, na znak że drożdże pracują.

Przygotowanie bułek:

  • Do misy robota włożyłam cały polish, wlałam wodę, dodałam słód, sól, miód, drożdże oraz wsypałam mąkę.
  • Wyrabiałam ciasto na I biegu robota przez 15 minut.
  • Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.
  • Jeśli jest za rzadkie dodajcie odrobinę mąki, jeśli aa suche to odrobinę wody, nie za dużo bo ciasto utraci swoje właściwości.
  • Teraz nakryłam misę czepkiem kąpielowym – takim jednorazowym bo tak mi najwygodniej i pozostawiłam do wyrastania na 90 minut.
  • Podczas wyrastania złożyłam ciasto dwukrotnie: po 45 minutach a potem drugi raz po 30 minutach.
  • Gdy ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość, wyjęłam je na blat.
  • Teraz trochę zabawy bo trzeba odważyć 11 kawałków po 70 g i 11 kawałeczków ciasta po 10 g.
  • Ze wszystkich kawałków uformowałam kuleczki i układałam złączeniem w dół.
  • Te małe kuleczki rozwałkowałam na cieniutki placuszek.
  • Każdą dużą kulkę obsypałam dokładnie mąką i nałożyłam placuszek na kulkę.
  • Chodzi o to aby te placki podczas wyrastania nie przykleiły się do podstawy.
  • Można też posmarować placuszki z jednej strony olejem i tą olejową stroną położyć je na kulkach.
  • Tak zrobię następnym razem.

Chleb z Owernii - Pain Auvergnat

  • Nakryłam bułki ściereczką i odstawiłam do wyrastania na ok. 20 minut.
  • Po tym czasie palcem w środku bułki zrobiłam wgłębienie do samego dna.

Chleb z Owernii - Pain Auvergnat

  • Piekarnik rozgrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół a do środka włożyłam naczynie z wodą.
  • Blachę z wyrośniętymi bułkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 10 minut.
  • Potem otworzyłam drzwiczki piekarnika aby wypuścić parę, zamknęłam je, obniżyłam temperaturę w piekarniku do 220 C i dalej piekłam jeszcze 10 – 12 minut aż się zrumieniły.
  • Studziłam bułki na kratce.

Chleb z Owernii - Pain Auvergnat

Smacznego

Pain Auvergnat na blogach: 

Akacjowy blog

Konwalie w kuchni

Kuchnia Gucia

Kuchennymi drzwiami

Moje małe czarowanie

Ogrody Babilonu

Rodzinnie roślinnie

Tajemnice smaku

Zacisze kuchenne

„Podróże małe i duże”

Chleb z Owernii - Pain Auvergnat
Makowe łąki
About the Author

Leave a Reply

*