default-logo

Chleb pszenny z otrębami

Dziś chleb pszenny na zakwasie, z odrobiną drożdży i otrębami.

Chleb smakuje wyśmienicie, ma miękki środek i chrupiącą skórkę, jest prosty w wykonaniu, idealny.

Na śniadanie z masełkiem będzie pyszny, zachęcam do wypieku.

Chleb na zakwasie z otrębami.

Chleb pszenny z otrębami

Chleb pszenny z otrębami

Składniki: foremka 26 x 12 cm

  • 1 szklanka zakwasu pszennego
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki otrębów pszennych
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego + do posypania
  • 500 g mąki pszennej T 500

Chleb pszenny z otrębami

Chleb pszenny z otrębami

Przygotowanie chleba:

  • Do misy dodałam zakwas, drożdże, sól, wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę i otręby a także nasiona lnu, ponownie wymieszałam.
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch, spryskałam wodą i posypałam nasionkami lnu.
  • Przykryłam foremkę ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na ok. 90 minut.
  • Czasami wyrasta dłużej, zależy od temperatury w pokoju.
  • Ma wyrosnąć do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 50 – 60 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Chleb pszenny z otrębami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Chleb pszenny z otrębami
Czereśnie
About the Author

Leave a Reply

*