default-logo

Chleb pszenny z łuską gryczaną

poniedziałek, 13 grudnia 2021

Chleb pszenny z łuską gryczaną

Łuska gryczana to jedna z najcenniejszych części gryki.

Odznacza się bogactwem błonnika, witamin i biopierwiastków, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Dlatego chleb który upiekłam jest skarbnicą wszystkiego dobrego dla zdrowia.

Łuska do nabycia w Rossmanie, Lidlu czy Kauflandzie.

Polecam gorąco, upieczcie sobie taki chlebek.

Chleb z łuską gryczaną.

Chleb pszenny z łuską gryczaną

Chleb pszenny z łuską gryczaną

Składniki: keksówka 26 x 12 cm

  • 130 g zakwasu żytniego z lodówki
  • 400 g wody
  • 12 g soli
  • 500 g bio mąki pszennej T 500
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 10 g łuski gryczanej
  • 2 łyżki ziarenek lnu do posypania

Chleb pszenny z łuską gryczaną

Przygotowanie chleba:

  • Do miski włożyłam zakwas i drożdże, wlałam wodę i dokładnie wymieszałam.
  • Teraz dodałam łuskę gryczaną, sól i na końcu mąkę, dokładnie wymieszałam.
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
  • Wyrównałam wierzch, spryskałam wodą i posypałam ziarenkami lnu.
  • Odstawiłam pod przykryciem do wyrastania w ciepłym miejscu.
  • Chleb musi wyrosnąć do wysokości foremki, u mnie to trwało 2 godziny ale może się tak zdarzyć że będzie musiał rosnąć dłużej, nie ma problemu.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 – 50 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Chleb pszenny z łuską gryczaną

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Chleb pszenny z łuską gryczaną
Prymule
About the Author

Leave a Reply

*