Łuska gryczana to jedna z najcenniejszych części gryki.
Odznacza się bogactwem błonnika, witamin i biopierwiastków, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Dlatego chleb który upiekłam jest skarbnicą wszystkiego dobrego dla zdrowia.
Łuska do nabycia w Rossmanie, Lidlu czy Kauflandzie.
Polecam gorąco, upieczcie sobie taki chlebek.
Chleb z łuską gryczaną.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
- 130 g zakwasu żytniego z lodówki
- 400 g wody
- 12 g soli
- 500 g bio mąki pszennej T 500
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 10 g łuski gryczanej
- 2 łyżki ziarenek lnu do posypania
Przygotowanie chleba:
- Do miski włożyłam zakwas i drożdże, wlałam wodę i dokładnie wymieszałam.
- Teraz dodałam łuskę gryczaną, sól i na końcu mąkę, dokładnie wymieszałam.
- Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
- Wyrównałam wierzch, spryskałam wodą i posypałam ziarenkami lnu.
- Odstawiłam pod przykryciem do wyrastania w ciepłym miejscu.
- Chleb musi wyrosnąć do wysokości foremki, u mnie to trwało 2 godziny ale może się tak zdarzyć że będzie musiał rosnąć dłużej, nie ma problemu.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 – 50 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Prymule |