default-logo

Chleb pszenno – żytni drożdżowo – zakwasowy

Szybki, pyszny, domowy chleb na moim stole, namawiam także żeby i na Waszym.

Domowy chleb to naprawdę nic trudnego i warto pokusić się o upieczenie takiego bochenka aby potem zajadać przepyszny chleb z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem. 

Na śniadanie idealny, polecam.

Chleb mieszany.

Chleb pszenno - żytni drożdżowo - zakwasowy

Chleb pszenno - żytni drożdżowo - zakwasowy

Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm

  • 115 g zakwasu pszennego z lodówki
  • 750 g wody
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 18 g soli 
  • 470 g mąki żytniej T 720
  • 1 łyżeczka ciemnego słodu jęczmiennego
  • 400 g mąki pszennej T 650

Chleb pszenno - żytni drożdżowo - zakwasowy

Przygotowanie chleba:

  • Do dużej miski wlałam wodę, dodałam zakwas i drożdże, sól, wymieszałam.
  • Teraz dodałam słód jęczmienny i ponownie wymieszałam.
  • Na koniec dodałam mąki i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
  • Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam ciasto do foremek, wygładziłam wierzch.
  • Foremki nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 6 – 8 godzin.
  • Wyrośnięty do wysokości foremek chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 – 50 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Chleb pszenno - żytni drożdżowo - zakwasowy

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Chleb pszenno - żytni drożdżowo - zakwasowy
Rzeka Grabia w Ldzaniu woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*