default-logo

Chleb pszenno – orkiszowy z pestkami dni

środa, 6 października 2021

Chleb pszenno - orkiszowy z pestkami dni

Czy lubicie świeże, chrupiące pieczywo? i żeby jeszcze dobrze smakowało? i było zdrowe?

Jesteście w dobrym miejscu, bo oto właśnie mam przepis na prosty, smakowity chleb.

Pomieszajcie składniki, poczekajcie aż wyrośnie a potem zajadajcie pyszny chleb. 

Chleb pszenno – orkiszowy.

Chleb pszenno - orkiszowy z pestkami dni

Chleb pszenno - orkiszowy z pestkami dni

Składniki: keksówka 26 x 12 cm

  • 400 g mąki pszennej na pizzę T 500
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 7 g drożdży instant
  • 12 g soli
  • 400 g ciepłej wody
  • garść pestek dyni + do posypania

Chleb pszenno - orkiszowy z pestkami dni

Przygotowanie chleba:

  • Do miski wlałam wodę, wsypałam drożdże i dokładnie wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąki, sól, pestki dyni i ponownie dokładnie wymieszałam.
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch i posypałam pestkami dyni, lekko je dociskając.
  • Nakryłam foremkę ściereczką i odstawiłam do wyrastania na 30 – 60 minut i to zależy od temperatury otoczenia.
  • Ciasto ma wyrosnąć do wysokości foremki.
  • Wyrośnięty chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 30 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Studziłam chleb na kratce.

Chleb pszenno - orkiszowy z pestkami dni

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Chleb pszenno - orkiszowy z pestkami dni
Zamek w Bąkowej Górze woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*