Dziś kolejny pyszny bochen chleba z łuską gryczaną i chrupiącymi nasionami złotego lnu.
Chleb jest pachnący z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką, będzie idealny na świąteczny stół.
Polecam gorąco.
Chleb z łuską gryczaną.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
- 310 g mąki pszennej T 750
- 25 g łuski gryczanej
- 35 g nasion złotego lnu
- 8 g soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 300 g wody
- olej do spryskania wierzchu
- nasiona lnu złotego do posypania wierzchu
Przygotowanie chleba:
- Wymieszałam mąkę, łuskę gryczaną, sól, drożdże i złoty len.
- Potem wlałam do miski z suchymi składnikami wodę i dokładnie wymieszałam.
- Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
- Przełożyłam masę chlebową do foremki, wyrównałam wierzch, spryskałam olejem i posypałam złotym lnem.
- Nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 90 minut.
- Ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
- Potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 – 45 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Jesień |