default-logo

Chleb pszenno – gryczany

niedziela, 19 grudnia 2021

Chleb pszenno - gryczany

Dziś kolejny pyszny bochen chleba  z łuską gryczaną i chrupiącymi nasionami złotego lnu.

Chleb jest pachnący z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką, będzie idealny na świąteczny stół.

Polecam gorąco.

Chleb z łuską gryczaną.

Chleb pszenno - gryczany

Chleb pszenno - gryczany

Składniki: keksówka 26 x 12 cm

  • 310 g mąki pszennej T 750
  • 25 g łuski gryczanej
  • 35 g nasion złotego lnu
  • 8 g soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 300 g wody
  • olej do spryskania wierzchu
  • nasiona lnu złotego do posypania wierzchu

Chleb pszenno - gryczany

Chleb pszenno - gryczany

Przygotowanie chleba:

  • Wymieszałam mąkę, łuskę gryczaną, sól, drożdże i złoty len.
  • Potem wlałam do miski z suchymi składnikami wodę i dokładnie wymieszałam.
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Przełożyłam masę chlebową do foremki, wyrównałam wierzch, spryskałam olejem i posypałam złotym lnem.
  • Nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 90 minut.
  • Ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
  • Potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 – 45 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Chleb pszenno - gryczany

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Chleb pszenno - gryczany
Jesień
About the Author

Leave a Reply

*